TESK Genel Başkanı Palandöken Açıklaması

'Meslek yüksekokulu mezunlarına kısa dönem askerlik hakkı verilmelidir'.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ülke genelinde yaşanan çırak, kalfa, usta ihtiyacının iyi planlanmış bir mesleki eğitimle giderilebileceğini belirterek, meslek yüksekokulu mezunlarına da kısa dönem askerlik hakkı verilmesi gerektiğini ifade etti.

Palandöken, yazılı açıklamasında, mesleki eğitim sisteminde yaşanan sorunlara dikkati çekti.

Ortaöğretimde mesleki eğitimin payının yüzde 44 olduğunu ve bunun yüzde 60'a çıkarılmasının hedeflendiğini vurgulayan Palandöken, '21 bini aşkın meslek lisesi öğrencisi için okullara 125 milyon lira teşvik verilecek. Yeter ki gençlerin önünü açalım. Birlik ve beraberlik olduğu ve imkan verildiği sürece Türkiye'nin her alanda önünün çok açık olduğunu düşünüyorum.' değerlendirmesinde bulundu.

Meslek yüksekokulu mezunlarına kısa dönem askerlik hakkı verilmesi gerektiğini ifade eden Palandöken, şunları kaydetti:

'89 meslek dalında verilen çıraklık eğitimlerinden, her ilde 12-19 yaş aralığında olanlar yaşlarına ve eğitim seviyelerine göre yararlanabiliyor. Yapılması gereken eğitim çağındaki çocuklarımızın ulusal yeterlilikte eğitim veren çıraklık okullarında eğitim alabilmeleridir. Askerlik dönemi geldiğinde, eğitimi eksik kalan çocuklar iş yerlerinden ayrılarak askere gidiyor. Bu kişiler döndüklerinde de iş bulmakta zorlanıyor. Askerlik çağına gelen, ancak eğitimine devam eden çırakların, askerlik tecil işlemleri Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüklerince yapılabilmelidir. Tecil işlemiyle mesleğini eline alıncaya kadar olan zamanı verimli kullanmalı, vatani görevini yapmada ise kısa dönem askerlik hakkı verilmelidir. Böyle bir eğitim sonrasında vatani görevi sona eren gençler askerlik dönüşünde eskisi gibi iş bulma problemi yaşamayacaklardır.'
Kaynak: AA