Tepebaşı'nın Sorumluluk Sahibi Gençleri Kentin Vicdanı Oldu

Her yıl binlerce gencin çalışmalar gerçekleştirdiği Tepebaşı Belediyesi Gençlik Merkezleri sosyal sorumluluk projelerinde de önemli başarılara imza atarak kentin vicdanı oldu.

Tepebaşı'nın Sorumluluk Sahibi Gençleri Kentin Vicdanı Oldu
Tepebaşı Belediyesi Gençlik Merkezleri bünyesinde yaklaşık beş yıldır devam eden sosyal sorumluluk projeleri her dönem, gönüllüler ve Anadolu Üniversitesi Topluma Hizmet Uygulamaları Dersi öğrencileri ile uygulanarak sadece dezavantajlı gruplara değil, gönüllü olarak destek veren kişilere de olumlu katıları oluyor. Çalışmalara katılan gençler projelerden etkilenerek farkındalık kazanıyor. Projeler 2016 yılının Güz Dönemi’nde de İlk ve Orta öğretim Öğrencileri Etütleri, Hadi Bizi Gönülden Destekle, Takas Pazarı ve Dönüşüm Sofraları, Sivil Toplum Kuruluşlarına Destek ekipleri olarak çalışmalarını sürdürüyor. Gönüllüler ve Topluma Hizmet Uygulamaları Dersi öğrencileri ile yürütülen projelere de toplamda 200 kişi destek veriyor.

Tepebaşı Belediyesi Gençlik Merkezleri’nin gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleri güz dönemi raporunda yer alan çalışmalar kentin vicdanı olan gençlerin başarısını ortaya koyuyor.

İlk ve Orta öğretim Öğrencileri Etütleri

Topluma Hizmet Uygulaması Dersi öğrencileri ve gönüllüler ile devam eden etüt ve eğitim programları 2016 yılı Güz döneminde Tepebaşı Belediyesi Dış İlişkiler ve Kültür Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Fevzi Çakmak, 23 Nisan Çocuk Sanat Merkezi, Esentepe Çocuk Sanat Merkezi, Hedef Batıkent Belde Evi, Çocuk Senfoni Orkestrası, 19 Mayıs Gençlik Merkezi bünyesinde gerçekleştiriliyor. Bu programlarda Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği, Fransızca Öğretmenliği, Matematik Öğretmenliği, Bilgisayar Öğretim Teknolojileri Eğitmenliği, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümlerinden Topluma Hizmet Uygulaması Dersi alan 50 öğrenci ve 40 gönüllü olmak üzere toplam 90 eğitmen destek veriyor.

Hadi Bizi Gönülden Destekle

2012 yılından beri Tepebaşı Belediyesi 19 Mayıs Gençlik Merkezi tarafından yürütülen bu proje ile, hastanede yatarak ve ayakta tedavi gören çocuklara ve şehir merkezinden uzakta kalan dezavantajlı çocuklara moral ve motivasyon sağlamak, tedavi ve eğitim süreçlerine katkıda bulunmak amaçlanıyor. Proje kapsamında toplanan pijama, giysi, terlik, oyuncak, çorap, kırtasiye malzemesi ve kitap gibi çok sayıda yardım malzemesi toplanarak sürekli olarak lösemi tedavisi gören ve ihtiyaç sahibi çocuklara ve ailelerine ulaştırılıyor. Ayrıca gönüllü gençler tarafından gerçekleştirilen ücretli tiyatro gösterilerinden elde edilen gelir doğrudan çocukların ailelerine ulaştırılıyor. 2016 Güz Döneminde de Soytarı Tiyatro Topluluğu “Üç Haylaz” adlı bir çocuk oyununu ile çocuklara ve ailelerine destek sağlayacak. Hanımeli Sokakta da anneler tarafından hazırlanan el ürünü malzemelerin satışı gerçekleşiyor. Buradan elde edilen gelir doğrudan hastanede yatan çocukların temizlik ve bakım ihtiyaçları için kullanılmaktadır. Tüm bu etkinlikler ise, 20 Topluma Hizmet Uygulaması Dersi öğrencisi ve 50 gönüllü olmak üzere toplam 70 kişilik bir ekip ile Gençlik Merkezi bünyesinde devam ediyor.

Sivil Toplum Kuruluşlarına Destek

Bu program ile Gençlik Merkezi, Eskişehir’de yer alan sivil toplum kuruluşlarının projelerine ve gelişimine destek vermekle birlikte gençlerin de sivil oluşumlara dahil olmasını, kendilerini geliştirmelerini, belirli konularda farkındalık kazanmalarını sağlamayı amaçlıyor. Bu amaçla da Eskişehir’de çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarına Topluma Hizmet Uygulamaları dersi alan 20 öğrenci yönlendirildi.

Takas Pazarı ve Dönüşüm Sofraları

Bu proje ile “gereksiz ihtiyaç” kavramının sorgulanarak, paylaşımı arttırmak, bir araya gelmek ve dönüşüme katkı sağlamak amaçlanıyor. Proje kapsamında kullanılmayan eşyaların katılımcılar tarafından takas yöntemi ile değişimi gerçekleşiyor. Değişim ise “Takas Kuponları” ile yapılıyor. Aynı gün marketlerde ve pazarlarda satışı yapılmayan, raflardan, tezgahlardan kaldırılmış, ancak hala tüketilebilir gıda maddeleri yemeğe dönüştürülerek; hep birlikte “Dönüşüm Sofraları” oluşturuluyor ve yemekler de bir araya gelenler ile paylaşılıyor. Her ay bir defa gerçekleşen bu etkinlik kapsamında konu ile alakalı sivil toplum kuruluşlarıyla da ortak çalışmalar yürütülüyor. Gönüllülerin desteği ile gerçekleşen projede toplam 20 kişi yer alıyor.
Kaynak: İHA