'TASİŞ Hayvanları Satmasın Sahiplendirsin'

Hayvanseverler kaçak yollarla yurda getirilmek istenirken sınır kapısında yakalanan kedi ve köpeklerin açık artırmayla satılması yerine sahiplendirilmesini istiyor EDHAYKO Başkanı Kalender: 'Para için bu hayvanlar gerçekten çok zor durumda kalıyorlar. Gümrükten geçirilirken uyutuluyorlar. Çok küçük yerlere sığdırılmaya çalışılıyorlar. Annelerinden erken ayrıldıkları için gerekli besinleri de alamadıkları için hastalık yaşıyorlar'

Hayvanseverler sınırda yakalanan hayvanların tasfiyelik eşya statüsünde ihaleyle satılması yerine, Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğünce (TASİŞ) sahiplendirilmesi çağrısında bulundu.

Avrupa ülkelerinden zaman zaman Türkiye'ye kaçak yollarla evcil hayvan getirme girişimleri gümrük muhafaza ekiplerinin dikkati sayesinde sınırda son buluyor.

Türkiye'deki evcil hayvan satan dükkanlarda yüksek fiyatlarda el değiştirdiği için sık sık bu yola başvuran hayvan tacirleri kedi ve köpek yavrularını zaman zaman kuşları ilaçla uyutarak zulalarda getirmeye devam ediyor.

Son olarak sınır kapısında 15 kedi 6 köpek yavrusu yurda kaçak yolla getirilmek istenirken yakalanmıştı.

Hayvan severler kar oranı yüksek bu ticaretin talep olduğu sürece durmayacağını ifade ederek, özellikle kedi ve köpek yavrusu alınmamasını bir de sınırda yakalanan hayvanların Tasfiye Genelgesince tasfiyelik eşya statüsünde satılmamasını istiyor.

Sınırda yakalanan hayvanlara yedieminlik yapan Edirne Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği'nin (EDHAYKO) Başkanı Nurhan Kalender, yediemin olarak baktıkları 21 kedi ve köpek yavrusunun dün çıkarıldıkları 2'inci açık artırmada da satılamadıklarını anımsattı.

Hayvanların kaçak geçirilme girişimlerinde ilaçla uyutuldukları için hastalandıklarını ifade eden Kalender, 'Para için bu hayvanlar gerçekten çok zor durumda kalıyorlar. Gümrükten geçirilirken uyutuluyorlar. Çok küçük yerlere sığdırılmaya çalışılıyorlar. Annelerinden erken ayrıldıkları için gerekli besinleri de alamadıkları için hastalık yaşıyorlar. Bağışıklık sistemleri düşük oluyor. Maalesef bu esnada hayatlarını kaybedenlerde oluyor' diye konuştu.

Kedi ve köpek yavrularının eşya statüsünde toptan satışına da karşı olduklarını anlatan Kalender, 'Minik yavrular hayvanseverlere sahiplendirilsin, Bu hayvanları bizlere versinler biz onlara bakarız. Böylelikle yaşam şansları da olur. Bunları mal olarak görmüyoruz' dedi.
Kaynak: AA