Tanzanya'da Sığınmacı Krizi

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü Tanzanya Misyon Şefi Nash: 'Tanzanya, Afrika'nın en büyük sığınmacı kri​ziyle karşı karşıya. Ülkedeki bütün kamplar doldu'

Tanzanya'daki kamplarda, Burundi ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden (DKC) gelen sığınmacıların sayısındaki artış nedeniyle yer kalmadığı bildirildi.

Siyasi çalkantılardan doğan ekonomik kriz ve şiddet olaylarının yaşandığı komşu ülkelerden kaçan Afrikalılar, hayatta kalmak umuduyla Tanzanya'ya sığınıyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) Tanzanya Misyon Şefi David Nash, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tanzanya'daki sığınmacı kamplarının tamamen dolduğunu söyledi.

Ülkedeki Nyarugusu, Nduta ve Mtendeli kamplarında yıl sonuna kadar sığınmacı sayısının 280 bine ulaşmasını beklediklerini dile getiren Nash, 'Tanzanya, Afrika'nın en büyük sığınmacı kriziyle karşı karşıya. Ülkede 3 kamp var ve bu kamplardaki kişi sayısı şu ana kadar 245 bini buldu. Her ay 10 bin Burundili ve yüzlerce DKC'li ülkelerinden kaçarak Tanzanya'ya geliyor. Kamplar kapasitelerinin üzerinde sığınmacı barındırdığından buradaki hayat şartları çok yetersiz.' diye konuştu.

Tanzanya'nın Burundi sınırına yakın Kigoma bölgesindeki Nyarugusu kampının başlangıçta 60 bin kişi için kurulduğunu belirten Nash, ancak yer sıkıntısı nedeniyle kampta 130 binin üzerinde sığınmacı kaldığını bildirdi.

Nash, mevcut kamplardaki yiyecek ve su kaynaklarının yetersiz olduğunu ve ülkede gelecek günlerde başlayacak mevsim yağışlarıyla sivrisineklerin çoğalmasından dolayı sıtma vakalarının da yaygınlaşacağını vurguladı.

Göçlerin bu şekilde devam etmesi halinde ülkede dördüncü bir kampa daha ihtiyaç duyulacağına dikkati çeken Nash, 'Eğer önlem alınmaz ve yeni kamplar kurulmazsa mevcut kamplarda 200 kişi bir çadırda uyumak zorunda kalacak. Uluslararası toplumun acil olarak bu konuyla ilgilenmesi gerekiyor.' dedi.

Nash, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin Tanzanya'daki sığınmacı sayısının 2017'de 400 bine ulaşacağına ilişkin açıklamalarını anımsatarak, Tanzanya hükümetinin sorunun çözümü için yeterli imkanlara sahip olmadığını ifade etti.
Kaynak: AA