'Sadrazam Piri Mehmet Paşa' Oyunu İzleyiciyle Buluşacak

Tiyatro ve dizi oyuncusu, yönetmen Solmaz: 'Bunlar bizim imparatorluğumuz ve devletimiz için büyük önemli kişiler. Onları araştırmak ve onların hayatını sahnelemek bizim için çok büyük bir keyif' 'Sanat geleceği barından en büyük silahtır. Sanat ve tiyatro çok etkili bir vaaz kürsüsüdür. O yüzden kötülükler, çirkinlikler sanatla yok olup giderler'

UĞUR SAMET AVCI - Sadrazam Piri Mehmet Paşa'nın hayatını anlatan 'Sadrazam Piri Mehmet Paşa' oyunu ocak ayında sanatseverlerle buluşacak.

Tiyatro ve dizi oyuncusu, yönetmen Ali Solmaz, yönetmenliğini üstlendiği oyuna ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, 60 kişilik bir ekiple yoğun bir hazırlık içerisinde olduklarını belirterek, oyunda Piri Mehmet Paşa'nın Silivri'de kadılık yaptığı dönemi anlatan sahnelere de yer vereceklerini aktardı.

Dönemi anlatan kostümlerin özel olarak hazırlandığını belirten Ali Solmaz, 'Sadrazam Piri Mehmet Paşa iki tane cihan padişahına, Yavuz Sultan Selim ile Kanuni Sultan Süleyman'a sadrazamlık yapmıştır. Biz ekip arkadaşlarımızla beraber Türkiye tarihinde bir ilk olacak olan, Sadrazam Piri Mehmet Paşa'nın hayatını canlandıracağız. Oyunumuz tek perdelik olacak. Önce Silivri'nin merkez ve mahallerinde sonra İstanbul'un çeşitli ilçelerinde oyunumuzu sergileyeceğiz.' dedi.

Ali Solmaz, Sadrazam Piri Mehmet Paşa'nın hayatının ilk kez tiyatro sahnesinde anlatılacağının altını çizerek, 'Oyuncu arkadaşlarımızla beraber heyecan içerisindeyiz. Haftada iki veya üç defa prova yapmaktayız. Yaklaşık 1 ay içerisinde de oyunumuz hazır hale gelecek.' diye konuştu.

- 'Sanatkardan zarar gelmez'

Piri Mehmet Paşa'nın sadrazamlıktan emekli edildikten sonra Silivri'deki çiftliğine çekildiğini dile getiren Solmaz, şunları kaydetti:

'Ölümü hakkında şüpheler var ama oğlu tarafından zehirlendiği söyleniliyor. Oyunu ölüm sahnesiyle sonlandıracağız. Tabii bunlar bizim imparatorluğumuz ve devletimiz için büyük önemli kişiler. Onları araştırmak ve onların hayatını sahnelemek bizim için çok büyük bir keyif.'

Yönetmen Solmaz, sanatın önemine işaret ederek, 'Sanat geleceği barından en büyük silahtır. Sanat ve tiyatro çok etkili bir vaaz kürsüsüdür. O yüzden kötülükler, çirkinlikler sanatla yok olup giderler. Çocuklarımız ve biz, yaşımız ne olursa olsun, bir tiyatro veya sanat kursuna yazılalım. Sanatkardan zaten zarar gelmez.' değerlendirmesinde bulundu.

Dünyanın en zor ikinci mesleğinin tiyatro oyunculuğu olduğunu savunan Solmaz, şöyle devam etti:

'Birincisi maden işçiliğidir. O yüzden tiyatroculara biraz daha saygı duyalım, sahip çıkarak sevelim çünkü biz inanılmaz şekilde çok zor şartlar altında oyunlar yapıyoruz. Biz oyunlarımızdan hiçbir şekilde ücret almıyoruz. Tamamen ücretsiz. Sadece bir kere hatırı sayılır bir ücret topladık ve bir kuruşuna dokunmadan engelli kardeşlerimize bağışladık. Engelli öğrencilerimizi, vatandaşlarımızı sevelim.'

- 'Tercihim tarihi oyunlardan yana'

Ali Solmaz, Silivri'de 9 yıldır çeşitli oyunlar sergilediklerini aktararak, tercihinin tarihi oyunlardan yana olduğunu söyledi.

Oyunları izleyiciyle buluşturmadan önce ön hazırlık çalışmasında bulunduğunu ve konuya ilişkin araştırma yaptığını vurgulayan Solmaz, 'Çanakkale oyunu oynadık ve izlenme rekorları kırdı. Her oyunumuzda salona sığmayan 200-300 kişi geri döndü. Sergilediğimiz o oyunun öncesinde Çanakkale'ye gittik ve rehberlerle görüştük. Çanakkale Savaşı hakkında bilgiler edindik.' ifadelerini kullandı.

Solmaz, tarihsel oyunlarda senaryonun gerçeğe en yakın olmasının önemine değinerek, 'Hacivat Karagöz, Hezarfen Ahmet Çelebi, Mimar Sinan, Fatih Sultan Mehmet ve Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatlarından en çarpıcı sahneleri alıp sergileyeceğiz. Bu sene üç oyun oynayacağız.' dedi.

'Sadrazam Piri Mehmet Paşa' oyunu, ocak ayında Silivri Belediyesi Tiyatrosu'nda sahnelenecek.
Kaynak: AA