OKT Trailer '7. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu'Nda Stant Açtı

Araç üstü ekipman ve treyler sektöründe öncü marka olan OKT Trailer, Türkiye karayolları gereksinimlerini tam olarak karşılayacak şekilde 12 homologasyonun tamamını alan ADR’li alüminyum konik tanker semi treyleri ve anti rollover eğitim tankerini tanıttı.

OKT Trailer '7. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu'Nda Stant Açtı
İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği ve TŞOF işbirliğinde gerçekleştirilen “7. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu ve Sergisi”, Ankara ATO Congresium’da start verdi. Bugün başlayan ve 3 gün sürecek olan sempozyumda trafik güvenliğine katkı sağlanması amacıyla üretici ve uygulayıcı firmalar bilgi alışverişinde bulunacak ve ürünlerini vatandaşlara tanıtacak.

Araç üstü ekipman ve treyler sektöründe öncü markalardan olan OKT Trailer de sempozyumda ürünlerini vatandaşlara tanıtmak için stant açtı. Vatandaşlardan yoğun ilgi gören OKT standında, petrol ve kimyasal türevleri gibi tehlikeli maddelerin karayolunda emniyetli bir şekilde taşınması için kullanılan ADR’li alüminyum konik tanker semi treyler ile SRC5 eğitimlerinde şoförlere uygulamalı eğitim için kullanılan anti rollover eğitim tankeri sergileniyor. Sempozyuma katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan OKT’nin standını ziyaret ederek bilgi aldı.

“Tehlikeli maddelerin karayolunda daha güvenilir bir şekilde taşınması için bu araçları üretiyoruz”

OKT Trailer Genel Müdürü Hakan Maraş, 35 yıldır ağırlıklı olarak araç üstü ekipman ve treyler ürettiklerini belirtti.

Maraş, Türkiye karayolları gereksinimlerini tam olarak karşılayacak şekilde 12 homologasyonun tamamını almış olan ADR’li alüminyum konik tanker semi treylere sahip olduklarını ifade ederek, “Özellikle akaryakıt tankeri olması sebebiyle yarında kongrede yapılacak olan toplantılar nezdinde TSE’nin ADR’li ara muayene istasyonu ve yine ADR’li araçların sertifikasyonuna yönelik olarak yapılan toplantı üzerine aracı getirdik. Türkiye’de 2014 yılı sonrası ADR mevzuatı ile ilgili yasa çıktı. Bu yasa çerçevesinde üretilmiş olan tüm ürünlerin ADR olması gerekiyor. Şuanda bizim 5 gözlü alüminyum akaryakıt tankerimiz TSE’den yetkilendirilmiş bir araçtır ve aynı zamanda bir sertifika sahibidir. Trafik güvenliği açısından tehlikeli maddelerin karayolunda daha güvenilir bir şekilde taşınması için bu araçları üretiyoruz. Fuara katılımcı olarak gelecek olan kurumlar nezdinde daha açıklanabilir bir şekilde ADR mevzuatını ve karayolundaki bu güvenliğin nasıl sağlandığı şeklinde bilgiler vermeyi amaçlıyoruz. Bu araçların güvenlik kriterlerini, sertifikanın getirdiği güvenlik kriterlerini bunların nezdinde misafirlerimize tanıtmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

Maraş, karayolundaki sürücülerin güvenli bir şekilde seyir yapabilmesi ve ADR kapsamında ehliyetlerini alabilmesi için tasarladıkları eğitim tankerini de fuarda sunduklarını dile getirdi. Eğitim tankeri hakkında bilgiler veren Maraş, “Bu aracın yanındaki destek kollarıyla birlikte bir akaryakıt tankerinin saatte 25 kilometre hızla giderken bir virajda nasıl devrilebileceğini canlı olarak gösteriyoruz. Şoförlerin bu aracı kullandıklarında tehlikenin ne kadar yüksek miktarda olduğunu, sadece bir araç kullanmaktan ibaret olmadığını ve tehlikenin farkında olmalarını sağlamak için bu aracın üretimini yapıyoruz. Bu araç aynı zamanda Türkiye’deki bütün akaryakıt dağıtım firmalarının ve istasyon sahipleri ile istasyonda çalışan şoförlerin bire bir eğitimi için kullanılıyor. 2014 sonrası ADR ehliyeti artık zorunlu hale geldi. Her tehlikeli madde şoförü ADR ehliyeti almak zorunda. Bu tankerin üretimi 2013 yılında yapıldı ve şuanda birçok dağıtım firmasının şoförlerine ulaşmış halde” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Yol Güvenliği Uzmanı Ayhan Gökdemir, anti rollover eğitim tankerinin özellikleri hakkında bilgiler verdi. Gökdemir, Türkiye ve dünyadaki trafik kazalarına bakıldığında birçok kazanın sıvı yüklü ya da herhangi bir yük taşıyan dorseli araçlarda olduğuna dikkat çekti. Bu kazaları önlemeye yönelik dünya standardında bir eğitim olduğunu ve bunun üzerine de böyle bir aracı dizayn edildiğini anlatan Gökdemir, “Bu aracın denge kolları var. Açık durumda olduğunda eğitim konumunda oluyor aracımız ve 25 ile 30 kilometre hız arasında gerçek trafik koşullarında da olduğu gibi eğitim esnasında da sürücüler bu araçla viraja girdiğinde devrilme konumuna geliyor. Biz burada teori ve pratik eğitimlerde bu tip araçların devrilme risklerini anlatıyoruz. Devrilmeyi önleyecek konuları işliyoruz ve devrilmemeye yönelikte böyle bir eğitim gerçekleştiriyoruz. Aracımız tamamen gerçek koşullara uygun alüminyum bir tanker olarak üretildi ve tehlikeli madde taşımacılığına da TSE’den onaylı bir araçla bu eğitimleri gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA