Ödemiş Devlet Hastanesinde 'Akılcı İlaç' Anlatıldı

İZMİR – Akılcı İlaç Farkındalık haftası nedeniyle kurdukları stantla hasta ve hasta yakınlarını bilgilendirdiklerini söyleyen Ödemiş Devlet Hastanesi Eczacısı Nalan Yücel, araştırmalara göre ilaçların yarısından fazlasının uygun olmayan şekilde reçete edilip satıldığını ifade etti.

Ödemiş Devlet Hastanesinde 'Akılcı İlaç' Anlatıldı
Ödemiş Devlet Hastanesinde 14-18 Kasım Akılcı İlaç Farkındalık Haftası nedeniyle C Blok girişinde stant açıldı. Hastaneye başvuru yapan vatandaşlara akılcı ilaç farkındalık konulu bilgilendirmeler yapan hastane görevlileri çalışmalarını gün boyu sürdürdü.

Tüm dünyada yanlış, gereksiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımının çeşitli sorunlara neden olduğunu anlatan Ödemiş Devlet Hastanesi Eczacısı Nalan Yücel,“Bu etkiler arasında hastalık ve ölüm olaylarında artış olması, ilaçların yan etki riskinin artması, kaynakların yanlış tüketilmesiyle sonuçta temel ilaçlara bile ulaşılabilirliğin azalması, acil ve temel ilaçlara karşı gelişebilecek dirence dayalı olarak, tedavinin ekonomik ve sosyal maliyetinin artması sayılabilir. Bu nedenlerden dolayı çeşitli çözüm yolları araştırılmış ve bu kapsamda Akılcı İlaç Kullanımı çalışmaları başlatılmıştır” dedi.

“Akılcı ilaç kullanımı, kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilaca uygun süre ve dozda, en düşük maliyette ve kolayca ulaşabilme durumudur” diyen Eczacı Yücel, “Akılcı ilaç kullanımı, halkın sağlığını ve toplumun çıkarını gözetmektir. Hastaya doğru tanının konması, tedavi amaçlarının belirlenmesi, değişik seçenekler içerisinden etkinliği kanıtlanmış, hastanın kendisi ve yaşadığı toplum için en düşük maliyetli tedavinin seçilmesi, buna uygun bir reçete yazılması, hastanın tedavi konusunda bilgilendirilmesi, tedavinin sonuçlarının izlenmesi ve değerlendirilmesini kapsayan sistematik bir yaklaşım biçimidir” diye konuştu.

Yapılan araştırmalara göre ilaçların yarısından fazlasının uygun olmayan şekilde reçete edilip satıldığını söyleyen Yücel, “Hastaların yarısı da ilaçlarını doğru şekilde kullanamamaktadır. Gereksiz ve yanlış ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorundur. Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uygunluğunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına, tedavi maliyetlerinin artmasına neden olur. Bir hastalık için uygun ilaç, etkililik, güvenlik, uygunluk ve maliyet kriterleri dikkate alınmışsa akılcı olarak seçilebilir. Bu bağlamda hekim, eczacı, hemşire, diğer sağlık personeli, hasta ve hasta yakını, meslek örgütleri ve diğer gruplara büyük sorumluluklar düşmektedir” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA