'Nevruz Bayramı'nın Kültürel Mirasa Kaydedilmesi Barışa Katkı Sağlar'

UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Mirasın (SOKÜM) Korunması Sözleşmesinden Sorumlu Sekreteri Curtis: 'Nevruz Bayramı'nın somut olmayan kültürel miras listesine kaydedilmesinin, dünya barışına katkı sağlayacağını umut ediyorum. Bu ortak bayram ülkelerarası ilişkileri ve barışı güçlendiriyor'

UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Mirasın (SOKÜM) Korunması Sözleşmesinden Sorumlu Sekreteri Tim Curtis, Nevruz Bayramının 'SOKÜM' listesine kaydedilmesinin dünya barışına katkı sağlayacağına umduğunu söyledi.

UNESCO'nun Fransa'nın başkenti Paris'teki merkezinde basın toplantısı düzenleyen Curtis, 'Nevruz Bayramı'nın somut olmayan kültürel miras listesine kaydedilmesinin, dünya barışına katkı sağlayacağını umut ediyorum. Bu ortak bayram ülkelerarası ilişkileri ve barışı güçlendiriyor. Aynı değerleri paylaşan toplumlar ülkelerdeki gerilim ve çatışmalardan kurtulmak adına bir ümit kaynağı oluşturuyor.' diye konuştu.

UNESCO 11. Hükümetlerarası 'SOKÜM' Komitesi 28 Kasım-2 Aralık tarihlerinde Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da bir araya gelecek. Sözleşmeye taraf olan 24 ülkenin temsil edileceği toplantıda 'SOKÜM' listesine yönelik 37 adet başvurudan acil olarak nitelendirilen 5'i değerlendirilecek. Toplantıda ayrıca doğal afet ve çatışmaların yaşandığı bölgelerde kültürel mirasın korunması konusunu ele alınacak.

Türkiye, 2014-2018 dönemi itibariyle UNESCO SOKÜM Korunması Sözleşmesi Komitesi üyeliğine seçilmiş, 2016 yılı için ise komitenin başkan yardımcılığı ve raportörlüğünü de üstlenmişti.

Türkiye’nin 2016 yılı itibariyle SOKÜM listesinde, meddahlık geleneği, Mevlevi Sema törenleri, aşıklık geleneği, Karagöz, Nevruz, geleneksel sohbet toplantıları, Alevi-Bektaşi ritüeli Semah, Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali, tören keşkeği geleneği, Mesir Macunu Festivali, Türk kahvesi kültürü ve geleneği ile ebru sanatı bulunuyor.

Etiyopya'daki SOKÜM toplantısında, Türkiye, lavaş ekmeği, Hıdırellez ve geleneksel çini ustalığı dosyalarıyla SOKÜM temsili listesine kaydolmak üzere aday oldu.

Kaynak: AA