Musul'daki Sivillerin Dicle Nehri Kıyısında Yaşam Mücadelesi

Musul'u terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonları kapsamında çıkan çatışmalar sonucu köylerini terk eden siviller, tek geçim kaynağı hayvanlarından dolayı sığınmacı kamplarına gidemiyor ve çaresiz bir şekilde gelecek insani yardımların yolunu gözlüyor.

Musul'un güneydoğu bölgesinde Hamdaniye ilçesine bağlı Nemrud kasabası çevresinde Irak ordusu ve DEAŞ militanları arasındaki çatışmalardan dolayı evlerini terk eden köylüler, Dicle Nehri kıyısındaki çorak arazide kendilerine uzatılacak yardım elini bekliyor.

Köylüler, tek geçim kaynağı küçükbaş hayvanlarından dolayı Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) kontrolündeki sığınmacı kamplarına gidemiyor. Çatışmaların kurbanı siviller, Peşmerge kontrolündeki nehrin diğer tarafına ise güvenlik gerekçesiyle araç ve hayvanlarıyla da geçemiyor. Bölgedeki siviller gıda ve temiz su sıkıntısı yaşıyor.

Nemrud kasaba merkezinden kaçıp, Dicle ve Büyük Zap Nehirlerinin birleştiği İbrahim Halil köyü yakınındaki araziye yerleşen Kenan Ahmed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mezopotamya'nın en bereketli bölgesinde yaşadıklarını ancak çocuklarına verecek bir parça ekmeklerinin olmadığını söyledi.

Ahmed, Irak ordusu ve militanlar arasında çatışmaların şiddetlenmesinden sonra hayvanlarıyla kaçtığını belirterek, 'Çatışmalar şiddetlenmeye başlayınca çocuklarımız korkmaya başladı. Güvenlik riskinin arttığını fark edince, hayvanlarımızı da alıp buraya geldik. Yaklaşık 3 gündür buradayız. Nehri geçip daha güvenli bölgelere gitmemize izin verilmiyor. Şu anda nehrin kıyısında bekliyoruz. Erzak ve yiyeceğimiz bitti. Temiz su sıkıntısı yaşıyoruz.' dedi.

Bölgedeki güvensizlik ve istikrarsızlıktan dolayı gün yüzü görmediklerini belirten Ahmed, 'Ne zaman evimize döneceğimizi bilmiyorum. Belki bir ay belki de bir yıl sonra. Allah biliyor.' diye konuştu.

Hayvanlarının olmasından dolayı çadır kampına kabul edilmediklerini belirten Casım Muhammed ise şunları söyledi:

'Buradaki insanların tek geçim kaynağı hayvancılık. Evlerimizi terk ederken hayvanlarımızı da getirdik. Ancak 3 gündür onlara yem bulamadık. Her gün birer birer ölüyorlar. Çaresizce beklemenin dışında elimizden gelen bir şey yok.'

Muhammed, yardımların yolunu gözlediklerini sözlerine ekledi.

Irak ordusuna bağlı güvenlik güçleri, 14 Kasım tarihinde Musul'un güneydoğu bölgesinde yer alan Nemrud kasabasını tamamen kontrol altına almıştı.

Kaynak: AA