Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Erdem Açıklaması

'Ülkemizde 3 bin 497 sürücü kursu, 40 bine yakın çalışanı ile hizmet vermektedir. Bu kurslar her yıl ortalama 1,5 milyon kursiyer kaydı yaparak, bu kursiyerlere sürücü eğitimi vermektedir'

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, ülkede 3 bin 497 sürücü kursunun, 40 bine yakın çalışanı ile hizmet verdiğini belirterek, 'Bu kurslar her yıl ortalama 1,5 milyon kursiyer kaydı yaparak, bu kursiyerlere sürücü eğitimi vermektedir.' ifadesini kullandı.

Milli Eğitim Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Erdem, Sürücü Eğitimcileri Konfederasyonu tarafından Antalya'da düzenlenen 'Trafik güvenliğinde sosyal sorumluluğumuzun farkındayız' konulu çalıştaya katıldı.

Erdem, çalıştayda yaptığı konuşmada, 2010-2014 Stratejik Planı doğrultusunda sürücü eğitimlerinin kalitesinin artırıldığını ve AB standartlarına uygunluğunun sağlandığını belirtti.

Türkiye'deki sürücü belgelerinin uluslararası düzeyde tanınırlığının sağlanması amacıyla ilgili kuruluşlarla işbirliği içinde önemli çalışmalar yürütüldüğüne işaret eden Erdem, 'Bu çalışmalar sonucunda sürücü kursları standartları geliştirilmiş, eğitim programları güncellenmiş, direksiyon eğitim dersi sınavları yeni bir anlayışla yeniden düzenlenmiştir.' ifadesini kullandı.

Erdem, 'Ülkemizde 3 bin 497 sürücü kursu, 40 bine yakın çalışanı ile ülkemiz insanına hizmet vermektedir. Bu kurslar her yıl ortalama 1,5 milyon kursiyer kaydıyla yaparak, bu kursiyerlere sürücü eğitimi vermektedirler.' bilgisini paylaştı.

-'Trafik Adabı Dersi'

Bakan Yardımcısı Erdem, yapılan bu değişikliklerle birlikte önemli sonuçlara ulaşıldığına işaret ederek, şunları kaydetti:

'Sertifika sınıfları uluslararası standartlar doğrultusuna göre 8'den 17'ye çıkarıldı.Teorik dersler arasına 4 saat uygulanmak üzere 'Trafik Adabı Dersi' getirildi. Sürücü kurslarının eğitim ve sınavlarında kullandıkları araçlara yaş sınırlaması getirilirken, direksiyon uygulama sınavı da 35 dakikaya çıkarıldı. Kurslarda çalışan eğitim personelinin SGK primlerinin yatırılması şartı getirildi. Kurslarda uygulanmak üzere taban fiyat uygulaması getirildi. Sürücü kursları tarafından sınava hazır olan kursiyerlere ön sınav uygulaması getirilirken, uygulama sınavlarında kullanılan yönetmelik eki formları da matris mantığı ile hazırlanarak detaylandırıldı. Bu uygulamalar Bakanlık temsilcileri aracılığı ile gözlemlendi.

Teorik ve uygulama dersleri ile sınavlar Bakanlığımızca sıkı denetimlere tabi tutulmuştur. Sürücü kurslarının iş ve işlemleri elektronik ortamda yürütülmeye başlandı. Söz konusu mevzuat değişikliklerinin Bakanlığımız personeli, sürücü kurslarının eğitim personeline ve sivil toplum kuruluşlarına anlatılması amacıyla birçok hizmet içi eğitim gerçekleştirilmiştir. Sürücü kurslarında ve sınavlarda kullanılmak üzere; trafik adabı dersi ders notları, direksiyon eğitimi uygulama sınavı kılavuzu ve direksiyon eğitimi uygulama videosu gibi eğitim materyalleri geliştirildi.'

Bakan Yardımcısı Erdem, trafik eğitimi ile ilgili yürütülen bu çalışmaların, sürücü kurslarının kurumsallaşmasına ve eğitim kalitesini artırmaya yönelik olarak artarak devam edeceğini bildirdi.
Kaynak: AA