Kur'an'ın İndiği Tarih Çalıştayları

Bingöl Üniversitesinde bu yıl dördüncüsü düzenlenecek çalıştayda, 'Cahiliye Araplarının İbadet Hayatı' konusu işlenecek.

Bingöl Üniversitesi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenecek 'Kur'an'ın İndiği Tarih Çalıştayları'na çok sayıda bilim insanının katılması bekleniyor.

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Çalıştay Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Mahfuz Söylemez yaptığı açıklamada, yarın Bingöl Üniversitesi Kongre Merkezinde başlayacak çalıştayda, 'Cahiliye Araplarının İbadet Hayatı'nın konu edileceğini söyledi.

Söylemez, yüce Allah tarafından insanoğlunun yaşamını yönlendirmek üzere gönderilen Kur'an'ın bir tarihin içerisine indiğini, o tarihi dönemin dilinin kullanıldığını, onların kültürleri ve örflerine göndermelerde bulunduğunu ve ilk etapta onların anlam dünyasına hitap ettiğini aktardı.

- Cahiliye Arapları dönemi

Kur'an'ın indiği o dönemi tanımak, onu anlamanın en önemli koşulu olduğunu ifade eden Söylemez, 'Bu nedenle birkaç yıldır, Kur'an'ın indiği döneme yoğunlaşmakta ve bu dönemle ilgili spesifik konular hakkında araştırmalar yapmaktayız. Adına 'Kur'an'ın İndiği Tarih Çalıştayları' dediğimiz bu çalışma bağlamında 'Kur'an ve İslami ilimlerin anlaşılmasında tarihin önemi', 'Cahiliye Araplarının uluhiyet anlayışı', 'Cahiliye Araplarının ahiret inancı' üst başlıklı üç çalıştay yapmış ve bunları yayınlamıştık.

Bunun bir devamı olarak da 'Cahiliye Araplarının ilahları' ile 'Cahiliye döneminde ticaret Ağı' başlıklarıyla yürüttüğümüz iki kitap çalışmamız da son aşamaya gelmiş vaziyettedir. Yakın zamanda ilgilileri ile buluşacaktır. Düzenlemeyi düşündüğümüz 'Cahiliye Araplarının ibadet hayatı' başlıklı çalıştay ise bu serinin dördüncüsü olacaktır.' dedi.

- Çalıştay herkese açık olacak

Nüzul ortamında yaşayan Arapların eskatolojik inançlarını irdeleyerek Kur'an'ın anlaşılmasına katkı sunmayı hedeflediklerini aktaran Prof. Söylemez, çalıştayın halka açık olduğunu ve bütün vatandaşları programa beklediklerini sözlerine ekledi.

Çalıştay tertip kurulu Söylemezi'in yanı sıra Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Olgun, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şevket Kotan ile Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Narin'den oluşuyor.
Kaynak: AA