KOSB Arıtma Tesisine Temiz Enerji Projesi

Uşak Karma Organize Sanayi Bölgesi ’Güneş Enerjisi Santrali İle Atık Su Arıtma Tesisimizin Enerji İhtiyacını Gideriyoruz’ adlı projesi, sürdürülebilir Çevre Altyapı Mali Destek Programı kapsamında Zafer Kalkınma Ajansı tarafından kabul edildi. Projeyle Uşak Karma Organize Sanayi Bölgesi arıtma tesisinin elektrik enerjisinin yüzde 10’nu güneş enerjisinden elde edilecek.

KOSB  Arıtma Tesisine Temiz Enerji Projesi
Uşak Karma Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Karahallı konuyla ilgili olarak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya Zeka Uşak İl Temsilcisi Mehmet Tekelioğlu ve UKOB yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Burada konuşan Başkan Karahallı Atık Su arıtma tesisinin Türkiye’deki büyük tesislerden biri olduğunu ve ürettikleri bu proje ile bu tesisin elektrik üretiminin yüzde 10’nu güneş enerjisi ile karşılayacaklarını söyledi.

Karahallı ; " Atık su arıtma tesisimizin en büyük maliyet unsuru olan enerji giderlerini düşürmek amacıyla hazırladığımız Güneş Enerjisi Santrali İle Atık su arıtma tesisimizin Enerji ihtiyacını gideriyoruz adlı projemizi, sürdürülebilir Çevre Altyapı Mali Destek Programı kapsamında Zafer Kalkınma Ajansı’na sunduk ve destek almaya hak kazandık. Atık Su Arıtma Tesisimizin bulunduğu alana kurulacak ve gücü 370 kwe olacak Güneş Enerjisi Santrali ile tesisin elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde 10’u karşılanacaktır." ifadelerini kullandı.

"PROJE 18 AYDA TAMAMLANACAK"

Başkan Karahallı proje hakkında şu bilgileri verdi ; "Zafer Kalkınma Ajansından 744.604 TL hibe desteği alınarak, 1.366.340 TL’ye mal olacak yatırım için bölge bütçesinden ödenecek bedelin(621.736 TL) geri dönüşü, 4,5 yıl gibi kısa bir süre içerisinde sağlanacaktır. Santralin yapımı 18 ayda tamamlanacaktır. 6913 metre kare alana kurulacak santralden yılda ortalama 550.000 kilovat elektrik üretilecektir. Bu elektriğin değeri 126.000 TL. dir. Proje, bölge bütçesine sağlayacağı maddi katkı yanı sıra, yenilenebilir enerji kullanımının yaygınlaştırılması açısından da ekonomiye katkı sağlayacaktır.

Uşak Deri (Karma) Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulumuz ve Zafer Kalkınma Ajansı Yetkilileri tarafından 29.09.2016 tarihinde imzalanan protokol ile projenin ilk adımları atılmıştır. Projenin hazırlanmasında ve değerlendirilmesinde emeği geçen Bölgemiz teknik elemanlarına ve Zafer Kalkınma Ajansı’nın uzmanlarına, yöneticilerine teşekkür ediyorum. Güneş enerjisi santralimizin Bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum."

" UŞAK İÇİN SANAYİ ÇOK ÖNEMLİ AMA AYNI ZAMANDA ÇEVREYİ DÜŞÜNMEMİZ GEREKİYOR"

Zafer Kalkınma Ajansı Uşak il Temsilcisi Mehmet Tekelioğlu toplantıda yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi; " Zafer Kalkınma Ajansı olarak 2010 yılından beri faaliyet göstermekteyiz,TR33 dediğimiz Afyon, Kütahya, Manisa ve Uşak Bölgesinde. Ajans öncelikle bölgedeki illere ve ilçelere yönelik bölge planları yapıyor. Hangi ilde hangi ilçede hangi konularda ihtisaslaşma var, sektörlerindeki öncelikleri gibi. Çalışmaların akabinde her sene farklı konularda çağrılara çıkıyoruz. Hem özel sektöre hem kamuya olmak üzere. Uşak KOSB 2011 yılından beri zannediyorum bu 5. projesi. Alt yapı projeleri ve doğrudan faaliyetler konusunda başvuru yapmakta. Tabi burada OSB’miz çok önemli bir paydaşımız, sanayi ihtiva etmesi açısından. Uşak için sanayi çok önemli ama aynı zamanda çevreyi düşünmemiz gerekiyor. Özellikle 2016 çağrısını konuşacak olursak yine çevreyi önemseyen bir proje yenilenebilir enerji. Biz tabi sosyal projelere zaman zaman çıkıyoruz . Bu sene çıktığımız proje yenilebilir enerji ile çevreyi önemseyen bir projeydi. Önümüzdeki yıllarda da inşallah yeni çalışmalarla çevreye duyarlı projeler üretmeye devam ederiz"
Kaynak: İHA