Kalkınma Bakanı Elvan Açıklaması

'Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında belirlenen 5 üniversitenin performansı, diğer üniversitelerin performansını doğrudan etkileyecek' 'Söz konusu 5 üniversitenin, bölgesel anlamda ihtisaslaşması halinde proje, sadece Türkiye için değil dünyanın birçok ülkesi için örnek olacak bir yapıya dönüşebilir' 'Üniversitelerin ihtisaslaşması noktasında, hızlı bir gelişme ve bu gelişmenin de bölgeye yansımasını bekliyoruz'.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, 'Üni̇versi̇teleri̇n Bölgesel Kalkınma Odaklı Mi̇syon Farklılaşması ve İhti̇saslaşması Projesi' kapsamında belirlenen 5 üniversitenin performansının, diğer üniversitelerin performansını doğrudan etkileyeceğini söyledi.

Elvan, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ile 'Üni̇versi̇teleri̇n Bölgesel Kalkınma Odaklı Mi̇syon Farklılaşması ve İhti̇saslaşması Projesi' kapsamında belirlenen 5 üniversitenin rektörlerini kabul etti.

Proje kapsamında, Kalkınma Bakanlığı ve YÖK'ün 15 ay süren kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdiğini, değerlendirme sonrasında 5 pilot üniversite belirlendiğini ve sonuçların 18 Ekim'de, '2016-2017 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandığını hatırlatan Elvan, seçilen 5 üniversitenin performansının, diğer üniversitelerin performansını doğrudan etkileyeceğini söyledi.

Söz konusu 5 üniversitenin, bölgesel anlamda ihtisaslaşması halinde projenin, sadece Türkiye için değil, dünyanın birçok ülkesi için örnek olacak bir yapıya dönüşebileceğine dikkati çeken Elvan, uzmanlaşmanın önemine işaret etti.

Elvan, 5 üniversitenin bundan sonraki süreçte daha fazla kalite ve uzmanlaşma hedeflemeleri gerektiğini vurgulayarak, 'Bunu yaptığınız takdirde, sizlerin başarılı olacağına inanıyorum. Kaliteye odaklanmanız ve üniversitenin konumunu nasıl daha fazla yükseltebiliriz anlayışı içinde olmanız lazım. Bakanlığımızda ve YÖK'te bu kararlılık olacak, sizlerde de var, ama sizin alt kadrolarınızda da bu kararlılık olmalı. Sahip olduğunuz motivasyonu, alt birimlere indirmemiz ve yaymanız gerekiyor.' diye konuştu.

- 'Üniversitelere büyük sorumluluk düşüyor'

Üniversitelerin ihtisaslaşması noktasında, hızlı bir gelişme ve bu gelişmenin de bölgeye yansımasını beklediklerini dile getiren Elvan, 'Bunu yaparken mutlaka bir hedef koymak zorundayız ve o hedef doğrultusunda yoğun çaba sarf etmeliyiz. Toplumla, dünyayla bir araya gelmek, konuşmak, tartışmak ve yol haritasını ortaya koymak son derece önemli. Bu noktada size çok büyük sorumluluk düşüyor. Ne kadar çok başarı o kadar çok ödenek. Performansınız ne kadar yüksek olursa, ödenek o kadar fazla olacak.' ifadesini kullandı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç da projenin Türkiye'nin kalkınması için çok önemli olduğunu söyledi. Kalkınma Bakanlığının üniversitelere sağladığı desteğin, takdiri hak ettiğini belirten Saraç, seçilen üniversitelerin rektörlerinin gayretleri, bakanlığın planlaması ve YÖK'ün koordinasyonunda projenin çok olumlu sonuçlar vermesini beklediklerini kaydetti.

Toplantıda, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ve Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik de hazır bulundu.

'Üni̇versi̇teleri̇n Bölgesel Kalkınma Odaklı Mi̇syon Farklılaşması ve İhti̇saslaşması Projesi' kapsamında, Bingöl Üniversitesinin tarım ve havza bazlı kalkınma, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinin hayvancılık, Düzce Üniversitesinin sağlık ve çevre, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin tarım ve jeotermal, Uşak Üniversitesinin de tekstil, dericilik ve seramik alanında uzmanlaşması planlanıyor.
Kaynak: AA