İroni Ve Gerilim Sergisi ÇSM'de

1939’dan bu yana savaşın izlerinin bir araya getirildiği İstanbul ve Ankara’da Savaş Algısı “İroni ve Gerilim” sergisi, 5 Aralık tarihine kadar ÇSM Füreya Koral Sergi Salonu’nda görülebilecek.

İroni Ve Gerilim Sergisi ÇSM'de
Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi, Koç Üniversitesi Vehbi Koç Araştırmalar Merkezi (VEKAM) ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan İstanbul ve Ankara’da Savaş Algısı “İroni ve Gerilim” sergisine ev sahipliği yapıyor. Destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek serginin önemine değinen VEKAM Direktörü Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu, Ankara’da Savaş Algısı “İroni ve Gerilim” sergisinin, 2’nci Dünya Savaşı sürecinde ülkemizin iki kentinde ve hazırlanan eserler üzerinde nasıl bir etki bıraktığını gözler önüne serdiğini belirtti.

Serginin küratörlüğünü ve yayın editörlüğünü yapan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Doç. M. Sinan Niyazioğlu ise 2’nci Dünya Savaşı dönemine ilişkin çalışmalar yürütürken ortaya çıkan bu koleksiyonun, yakın tarihimiz siyasetine de belgelerle ışık tuttuğuna değindi.

CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan konuşmasında; Ankara’nın, savaşı büyük bir gerilimle karşılarken, İstanbul’un ironi yaparak, savaşın esprisini ürettiğinden söz etti. Yakın tarihin bilinmeyenlerine ışık tutan bu tür sergilere çok ihtiyaç duyulduğunu belirten Bilgehan, kültür-sanat etkinliklerini Başkentlilerle buluşturduğu için Çankaya Belediyesi’ne teşekkür etti.

1939’dan bu yana savaşın izleri

Türkiye’de 1939’dan itibaren savaş algısını ve bu algının İstanbul ve Ankara’da nasıl ayrıştığının süreç ve biçimlerini dönemin propaganda ürünlerinin görsel rehberliğinde değerlendiren sergide ülke içinde tasarlanan, basılan ve dolaşıma sokulan askeri albümler, resmî bültenler, halkevi yayınları, posta pulları, popüler kültür ve karikatür dergilerini izleyici ile buluşturdu. Sergi, ÇSM Füreya Koral Sergi Salonu’nda 5 Aralık’a dek görülebilecek.
Kaynak: İHA