İİT Dışişleri Bakanları Olağanüstü Toplantısı

Toplantıda, Husilerin Yemen'den Mekkei Mükerreme yönüne gerçekleştirdiği balistik füze saldırısı ve gereken önlemler ele alındı.

Suudi Arabistan'ın Mekke kentinde gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları olağanüstü toplantısında, Husilerin Yemen'den Mekke-i Mükerreme yönüne gerçekleştirdiği balistik füze saldırısı ve alınması gereken önlemler görüşüldü.

Mekke-i Mükerreme'deki Safa Sarayı'nda gerçekleştirilen toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, üye ülkelerin Mekke ve benzeri kutsal mekanlara saldırı düzenleyenlere karşı yekvücut olarak durulması ve bu terör eylemlerini düzenleyenlere silah desteği veren tarafların da aynı eylemi yapanlar gibi değerlendirilerek 'teröre desten veren taraf' olarak tanımlanması kararı çıktığı belirtildi.

Toplantıda, Mekke yönüne yapılan füze saldırısı nedeniyle Husiler, Yemen devrik lideri Ali Abdullah Salih ve destekçilerinin şiddetle kınandığı vurgulanan açıklamada, kutsal mekanlara yönelik bu gibi saldırıların tekrarlanmaması için alınması gereken önlemleri yerine getirmek üzere üye ülkelerden bir kurulun oluşturulacağı kaydedildi.

Açıklamada ayrıca toplantıya katılan dışişleri bakanlarının, Mekke ve Müslümanlar için kutsal sayılan diğer mekanların saldırılara maruz kalmasını engellemek için üye ülkeler adına Birleşmiş Milletlere (BM) mesaj ulaştırılması kararını aldığı ifade edildi.

Dr. Yusuf el-Useymin'in İİT Genel Sekreteri olarak seçildiği toplantıya, İran'dan herhangi bir yetkili katılmazken Suudi Arabistan'dan Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Nizar bin Ubeyd Medeni, Türkiye'den de Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız katıldı.

Mekke kentine yönelik düzenlenen balistik füze saldırısını, başta Türkiye olmak üzere birçok ülke kınamış saldırının engellenmesinin memnuniyetle karşılandığı belirtilmişti.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Koalisyon Güçleri Komutanlığı, 27 Ekim tarihinde, Husilerin Yemen'in Sada vilayetinden Mekke yönüne balistik füze attığını ve söz konusu saldırının kente 65 kilometre mesafede engellendiğini duyurmuştu.

Husiler ise yaptıkları açıklamada, Mekke-i Mükerreme yönüne gerçekleştirilen balistik füze saldırısını kendilerinin yapmadığını öne sürmüştü.

Yemen'de meşru yönetime darbe yapan Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana başta olmak üzere birçok bölgede kontrolü elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor. Husiler, Suudi Arabistan'ın Yemen sınırındaki bölgelerine sık sık füze saldırıları gerçekleştiriyor.
Kaynak: AA