'Huzur' Tiyatroseverlerle Buluştu

Tiyatro sanatçısı Kenan Işık'ın, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın romanından uyarladığı 'Huzur' tiyatro oyunu, İstanbul'da sahnelendi.

Üsküdar Tekel Stüdyo Sahnesinde tiyatroseverlerle buluşan oyunun yönetmeni Nurullah Tuncer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Bu aslında Kenan Bey'i yad etmek için yapılan bir proje. Ben 1997 yılında Şehir Tiyatroları'nda Kenan Beyle birlikte çalıştım, yardımcılığını yaptım, 8 yıl birlikte çalıştık. O zaman da bu oyunu sahnelemişti ve ben de tasarımını yapmıştım. Geçen yıl bu oyunun yeniden sahnelenmesi gündeme geldi ve büyük bir keyifle başladık projeye.' dedi.

Kenan Işık'a yakışır bir şekilde sezonu açıyor olmanın kendisini mutlu ettiğini dile getiren Tuncer, şunları söyledi:

'Kenan Bey'in hem Devlet Tiyatrosu'nda hem de Şehir Tiyatroları'nda emeği vardır. Bu bizim için paha biçilmez bir ön açmadır. Bu vesileyle bir kez daha sağlığına kavuşmasını ve aramızda olmasını temenni ediyorum. Bu oyunu 20 yıl sonra yeni bir bakışla tiyatroya taşıdık. Kenan Bey'in uyarlamasıyla bugünkü uyarlama arasında büyük farklılıklar var. Bu farklılık da benim tasarımcı olmamdan kaynaklanıyor. Daha çok estetik alan üzerinden oyuna baktım.'

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın sembolizmin en büyük temsilcilerinden biri olduğunu dile getiren Tuncer, roman uyarlamalarının sahnede seyirciler tarafından algılanabilmesi için sembollerin önemine değindi. Tuncer, Huzur'un bir aşk hikayesi olmasının yanı sıra savaşı da konu edinmesiyle iki aks üzerinden ilerlediğini ifade etti.

Oyunda, Nimet İyigün Nalbant, Selen Nur Sarıyar, Ozan Özcan, Burak Çağlar, Melis Tuzcuoğlu, Yusuf Can Sancaklı, Kıvanç Kürkçü, Necmettin Amaç, Gökhan Türkal, Burcu Bahar Aydın, Rana Büyükyılmaz, Tolga Kortunay, Damla Ece Dereli, Kubilay Karslıoğlu, Hakan Elmasoğlu ve Orkun Gülşen rol alıyor.

Ozan Demir, Hasan Kiriş ve Can Feza Gündüz'ün sokak çalgıcılarını canlandırdığı oyunun dekor tasarımını Behlüldane Tor, kostüm tasarımını Şirin Dağtekin, müziğini Orhan Enes Kuzu, koreografisini İlyas Odman ve ışık tasarımını ise Önder Arık üstleniyor.

Uluslararası 5. Geleneksel Tetova Tiyatrosu Festivali'nde M. Nurullah Tuncer'in en iyi yönetmen, Damla Ece Dereli'nin de en iyi kadın oyuncu ödülünü aldığı oyunda, İkinci Dünya Savaşının çıkmasına saatler kala hasta yatağında yatmakta olan kuzeni İhsan’ın ilaçlarını yaptırmak üzere dışarı çıkan ve ilaçların hazırlanmasını beklerken girdiği eskici dükkanında, geçirdiği son bir senenin olaylarının canlandığı Mümtaz'ın huzuru arayışı konu ediliyor.

Huzur, 19 Kasım'da da sanatseverlerle buluşacak.

Kaynak: AA