Giovanni Scognamillo Vefatının 40. Gününde Anıldı

'Türk sinemasının yaşayan tarihi' olarak bilinen yazar, sinema tarihçisi, araştırmacı, eleştirmen ve çevirmen Giovanni Scognamillo, vefatının 40. gününde Sinema Yazarları Derneği'nce (SİYAD) düzenlenen etkinlikle anıldı.

SİYAD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tül Akbal Süalp, İtalyan Kültür Merkezi'ndeki etkinlikte yaptığı konuşmada, Scognamillo'nun sinema akademisyenleri için çok değerli olduğunu söyledi.

Süalp, ünlü sinema tarihçisinden çok şey öğrendiğini dile getirerek, 'Scognamillo'nun 'Türk Sinema Tarihi' kitabı ne kadar da saygılı ve sevgili, ciddi bir çalışmadır. Hala değerini korumaktadır.' dedi.

Yeni Film Dergisi adına konuşma yapan Yusuf Güven de derginin yayın kurulu üyeleri arasında yer alan Scognamillo'nun çok yönlü bir insan olduğuna dikkati çekerek, '18-19 yaşlarında, üniversitenin sinema kulübünde tanışmış bir grup arkadaşla evine gittik. Kendine has dünyası ile karşıladı bizi. Vampirlerin gölgesinde, yüzlerce kitabın arasında oturan bu beyaz sakallı, iri burunlu ve güzel gözlü adamın yanında, insan aslında yabancılık çekmiyordu. Çünkü kendisini saklayan, gizleyen bir kişi değildi.' diye konuştu.

Güven, Scognamillo ile sinema konusunda anlaşmazlıklar yaşadıklarını da aktararak, şunları kaydetti:

'Onun sinemaya bakışı gerçekçi, bizimki ise idealistti. Öyle olması da çok doğal aslında. Biz televizyon dönemi çocuklarıydık. Oysa o, sinemanın eğlence sektörü olarak faaliyet gösterdiği bir döneme doğmuş, büyük Hollywood filmleri çağını yaşamış, İtalyan yeni gerçekçiliğinin ve yeni dalganın doğuşuna tanıklık etmişti. Hiçbir konuyu dramatize etmez, her şeye oldukça yalın yaklaşırdı. 6-7 Eylül olaylarına kadar, azınlıklara yapılan her türlü saldırı ve aşağılanmaya tanık olmuş, kimi zaman maruz kalmış biri olarak olayları hep soğukkanlılıkla değerlendirirdi.'

İtalyan asıllı levanten yazarın 25 yıl boyunca asistanlığını yapan Nalan Söylemez ise Giovanni Scognamillo'nun paylaşımcı bir insan olduğuna işaret ederek, 'Evini açık bir üniversiteye çeviren son derece hoşgörülü, insanları yargılamayan, her şeyi sevgiyle paylaşan, işini severek yapan son derece çalışkan ve üretken bir insandı. Bildiği her şeyi de gençlerle, sinemacılarla, herkesle çok yoğun bir şekilde paylaştı. Meraklıların son derece yoğun bir şekilde kapımızı çaldığı günleri hatırlıyorum. 5 kişi gelirdi, onlar gitmeden 3 kişi gelirdi. Bazen defter tutardık, gelenler yazsın duygularını diye. Hakikaten herkese yardımcı olurdu.' değerlendirmesinde bulundu.

Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği'nden Barış Müstecaplıoğlu ile Levanten Kültür Mirası Vakfı'ndan Luis Miguel Selvelli'nin de konuşma yaptığı etkinlikte, Scognamillo'nun yaşamını ve çalışmalarını anlatan bir video da gösterildi.

Kaynak: AA