Eski Milletvekilinin Emanet Verdiği Araç, 15 Yıl Sonra Başına Dert Oldu

Antalya’da 2001 yılında parti gezisi sırasında yaşanan ve dönemin il başkanı ve 2 partilinin ölümüyle sonuçlanan kazada, otomobilini ödünç veren CHP eski Milletvekili Nail Kamacı, 15 yıl sonra 572 bin lira tazminata mahkum edildi. Evine 15 gün önce haciz gelen Kamacı "Arabam ve arabayı kullanan kadar ben cezalandırıldım" dedi.

Eski Milletvekilinin Emanet Verdiği Araç, 15 Yıl Sonra Başına Dert Oldu
CHP Antalya eski Milletvekili Nail Kamacı, 16 Haziran 2001 günü otomobilini il başkalığını 5 Haziran 2001 tarihindeki kongrede kaybeden Mustafa Çetin Kaya’ya verdi. Kamacı’nın otomobilini kullanan Veysel Çapan, Mustafa Çetin Kaya, parti yöneticilerinden Mehmet Atmaca ve delege Mehmet Erdem’le birlikte Gündoğmuş’a giderek parti etkinliğine katıldı.

Partililerin içinde bulunduğu 07 EF 646 plakalı otomobil etkinlik dönüşü akşam saatlerinde Gündoğmuş’un Köprülü beldesi yakınlarında kontrolden çıkarak, 50 metrelik uçuruma yuvarlandı. Kazada eski İl Başkanı Mustafa Çetin Kaya ile partililer Mehmet Atmaca ve Mehmet Erdem öldü, sürücü Veysel Çapan ise yaralandı. Kaza sonrası Alanya 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan sürücü Veysel Çapan, 2006 yılında 5 yıl hapis cezası aldı ve karar Yargıtay tarafından onandı. Kazada ölen Mustafa Çetin Kaya’nın eşi Nurten ve kızı Duygu Kaya ile Mehmet Erdem’in eşi Hatice Erdem ve çocukları, hem sürücü Veysel Çapan hem de otomobilini ödünç olarak veren, kazadan 1 yıl kadar sonra yapılan genel seçimlerde de CHP’den Antalya milletvekili seçilen Nail Kamacı aleyhine tazminat davası açtı.

Antalya 2’nci Asliye Hukuk Mahkemesinde yaklaşık 6 yıl süren dava, 20 Eylül 2012 tarihinde sona erdi. Mahkeme, Mustafa Çetin Kaya’nın eşi Nurten ve kızı Duygu Kaya ile Mehmet Erdem’in eşi Hatice Erdem ve dört çocuğuna tazminat ödenmesine hükmetti. Buna göre kazanın olduğu 16 Haziran 2001 tarihinden itibaren 12 yıllık sürede yasal faiziyle birlikte 800 bin lirayı aşan paranın sürücü Veysel Çapan ve otomobilin sahibi Nail Kamacı’dan eşit miktarlarda alınarak Nurten ve Duygu Kaya’ya ödenmesine karar verildi.

"572 bin lira"

Ardından Kamacı, Yargıtay’a temyiz başvurusunda bulundu. 3 yıllık Yargıtay sürecinin ardından Nail Kamacı, 2016 yılı eylül ayında 572 bin liralık tazminata mahkum edildi. Kamacı’nın 2 hafta önce ise Mavikentte’ki baba evine haciz işlemleri için gelindi. Kamacı’nın babasının ve kendisinin tüm mal varlığına el konuldu. Konyaaltı ilçesinde 2 odalı bir evde yaşayan Kamacı, borcu ödeyemeyeceğini ve gelmeleri halinde evindeki birkaç parça eşyanın alınabileceğini belirtti.

Nail Kamacı, "Arabam ve arabayı kullanan kadar ben cezalandırıldım" dedi.

"Otomobili ödünç verdim"

Anadolu ve siyasi parti geleneğine göre otomobili vermeme gibi bir durumun olmadığını aktaran 58 yaşındaki Nail Kamacı, "Otomobil istendiği zaman veriyorsunuz. Onlar geldiler ben de arabamı verdim. O yolun kötü olduğunu biliyordum ve erken dönmeye karar verdik. Onların da erken dönmelerini istedik. Arkadaşlar Gündoğmuş’ta kalmakta ısrar ettiler ve kaldılar. Yemek programlarını yaptılar, dönüşte başlarına o talihsiz kaza geldi" ifadelerini kaydetti.

"Kan parası"

Otomobili Veysel Çapan’ın kullandığı ve kazanın ardından yapılan yargılama sonucu sürücünün 8 yıl ceza aldığını ve 5 yıl cezaevinde yattıktan sonra tahliye olduğunu dile getiren Kamacı, "Aileler dava etmeyeceklerini söylediler ve inandık. 5 yıllık zaman aşımı dolmadan beni dava etmişler. Kan parası almak ve arabanın yükümlülüğünü bana vermek için dava açtılar. Dava 2006 yılı haziran ayında açıldı. 6 yıl mahkeme süreci oldu. O duruşmalar sonucunda 900 bin liraya yaklaşan tazminata mahkum edildim" diye konuştu.

"Haciz geldi, arayan partili sayısı 10’u geçmedi"

Ardından 4 yıl Yargıtay sürecinin olduğunu aktaran Kamacı, "Dava bozuldu tekrar yargılama oldu. Ardından son bölümde Yargıtay onadı. Maddi tazminat davası tamamlanmış, manevi tazminat davası devam eden bir mahkeme. Ailelerin avukatları sanki hepsi tamamlanmış gibi bana 572 bin liralık bir alacak rücu ettiler. Kumluca Mavikentt’e oturduğum babamın evine 3 gün önce icra geldi. Orada yoktum, Konyaaltı’na taşınmıştım. Birkaç gün sonra icra buraya da gelir" dedi.

Yaşadığının bir çok insanın başına gelebileceğini kaydeden Kamacı, "Türkiye’de bir çok insanın başına gelebilir. Arabasını ödünç vermeyen kimseyi ben tanımıyorum. Oğluna, yakınına aracını vermeyeni görmedim. Örgütlü siyasi yapıyorsanız, uzun süreli yolculuğunuz varsa bunlarla karşılaşmak mümkündür. Bu işler başıma geldikten sonra beni arayıp durumumu soran partilimin sayısı 10’u geçmedi" dedi.

"Arabanın suçunu bana yüklediler"

Babasının mallarına temlik koyulduğunu kendisinin üzerine hiçbir şeyin olmadığını vurgulayan Kamacı, "Süreç başladı devam edecek. Yargı kararı, alırlarsa da yapacak bir şey yok. Güzel güzel harcayabilirler. Suçlu araba ve arabanın suçunu ben yüklenmiş oluyorum. O zaman arabayı ve yolu yapanda suçlu. Böyle ilginç bir kanun olmaz. Aracı kullanın Veysel Çapan’a da 572 bin liralık tazminat rücu etti. Cezai şartı yok ama hayatım bundan sonra kontrol altında. Bana herhangi bir miras düşerse mal varlığımı alabilirler" diye konuştu.

"Ödünç araba verdim ceza aldım"

Konyaaltı’nda 2 odalı bir evde kaldığını ifade eden Kamacı, "Haciz için gelirlerse onu da alırlar. Bu rakamı ödeme gücüm yok. Çocuklarımın gelecekleri var. Bu tazminatla biri zenginleşirken, birileri fakirleşecek. Bu alınan karar beni fakirleştirip onları zenginleştiriyor. Benim gibi böyle aracını ödünç verdi diye ceza alan birini görmedim. Türkiye’nin birçok yerinde böyle olaylar olmuş ama benim kadar ceza alana rastlamadım. Ben arabayı kullanan kadar suçlu pozisyonuna düştüm. Ailenin biri dava açmadı, Mehmet Atmaca ve çocukları. Kendilerine teşekkür ediyor ve bunu kendime bir borç biliyorum" dedi.

Kaynak: İHA