'Dede Korkut'tan Hicrani'ye Aşıklık Geleneği Çalıştayı'

Bayburt Valisi Ustaoğlu:'Bayburt ilimiz sözlü kültürel miras olmak üzere son derece zengin bir kültüre ve iklime sahip. Bu zenginliğin kayıt altına alınması ve gelecek kuşaklara aktarılmasında başrol üniversitemize düşüyor'

Bayburt'ta, Türk Dil Kurumu ve Bayburt Üniversitesi işbirliğiyle 'Dede Korkut'tan Hicrani'ye Aşıklık Geleneği Çalıştayı' gerçekleştirildi.

Bayburt Valisi İsmail Ustaoğlu, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Anadolu'nun kültürel belleğinin ve zenginliğinin en önemli ifadesi olan aşıklık geleneğinin şiiri, müziği ve hikaye anlatımıyla bu toprakların bilgelik ve zarafetinin en önemli taşıyıcısı konumunda olduğunu söyledi.

Köklü bir tarihi geçmişe sahip Bayburt'ta aşıklık geleneğinin günümüzde hala yaşatıldığına işaret eden Ustaoğlu, Dede Korkut'tan başlamak üzere Zihni, Celali, Hicrani ve Ağlarbaba'ya yurtluk yapan bu vatan toprağında, bu çalıştayın yapılmasının ayrı bir anlam ifade ettiğini belirtti.

Vali Ustaoğlu, üniversitelerin artık ait oldukları kültürler, iklimler ve coğrafyada sosyal ve kültürel değişimin hep öncüsü olduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

'Bu anlamda sekiz yıllık geçmişe dayanan üniversitemiz de inşallah ilimizde bunun öncüsü olacak. Bu anlamda üniversitemizin düzenlemiş olduğu Dede Korkut'tan Hicrani'ye Aşıklık Geleneği Çalıştayı, bu öncü rolün de inşallah önemli göstergesi olacak. İnanıyorum ki üniversitemizin bu yöndeki çalışmaları önümüzdeki dönemde artarak devam edecek. Zira Bayburt ilimiz sözlü kültürel miras olmak üzere son derece zengin bir kültüre ve iklime sahip. Bu zenginliğin kayıt altına alınması ve gelecek kuşaklara aktarılmasında başrol üniversitemize düşüyor.'

Rektör Prof. Dr. Selçuk Coşkun ise çalıştayın adı olan 'Dede Korkut'tan Hicrani'ye Aşıklık Geleneği'nin öylesine, gelişigüzel atılmış bir başlık olmadığını, bunun bir arka planı olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından oturumlarla devam eden program kapsamı, Şair Zihni Kültür Merkezi'nde saat 19.00'da Türk Dil Kurumu Sanat Gösterisi gerçekleştirilecek.

Bayburt Üniversitesi Baberti Külliyesi 15 Temmuz Milli Birlik Salonu'ndaki çalıştaya, kamu kurumlarının temsilcileri, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA