Beyrut'tan Adana'ya Turizm Köprüsü

Beyrut-Adana Turizm Köprüsü projesi kapsamında Beyrut’tan Adana’ya 55 kişilik heyet, katıldıkları toplantıda Türk temsilcilerle bir araya gelerek iki kentin ticari ve turistik potansiyelini geliştirmek için görüşmeler yaptı.

Beyrut'tan Adana'ya Turizm Köprüsü
Akdeniz’in sanayi, ticaret ve turizmde öne çıkan iki önemli kenti Adana ile Beyrut, Adana Ticaret Odası (ATO), Adana Tanıtım ve Kalkınma A.Ş (ATAK) ve Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen proje sayesinde önemli bir işbirliğine imza attı.

Turizm alanında yüksek yoğunluklu işbirliği amaçlayan proje için Beyrut’tan devlet ve özel sektör temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 55 kişilik bir heyet, Adana’ya geldi.

Heyet, bir otelde düzenlenen Beyrut-Adana Turizm Köprüsü Toplantısı’na katıldı.

ATO ve ATAK Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, Türkiye ve Lübnan’ın büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, Türkiye’nin 2015 yılında Lübnan’a 658 milyon dolarlık ihracat, Lübnan’ın ise Türkiye’ye 78 milyon dolar ihracat yaptığına değindi. Menevşe, 2015 yılında 300 bin Lübnanlı’nın Türkiye’yi ziyaret ettiğine de dikkat çekerek, "Hedefimiz önümüzdeki yıllarda Lübnanlı turist pastasından Adana için büyük pay almaktır" diye konuştu.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise Beyrut’u İçel ve Hatay’ın İskenderun ilçesine benzettiğini ve kültürel manada derin yakınlıklar bulunan Lübnan’a Türk milletinin Türk Telekom gibi önemli bir şirketi emanet ettiğini anlattı.

Lübnan Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Jean Abboud da gerçek ortaklık için işbirliğinin önemine vurgu yaparak, "Gerçekçi bir ortak iş birliğinin sağlanması hususunda büyük bir istek taşımaktayız. Bu isteğin yerine getirilmesi için ortak iş birliği eylem planının göz önünde tutulmasını talep etmekteyiz" şeklinde konuştu.

"Türkiye’ye Lübnan’dan yılda 300 bin turist geliyor"

Lübnan Turizm Federasyonu Başkanı Pierre Achkar ise Türkiye’ye her yıl 300 binden fazla turist gönderdiklerini ancak Türkiye’den Lübnan’a 10 binler civarında turist geldiğini ifade etti.

Achkar, "İş birliğinin samimi olmasını istiyoruz. Birbirimize daha yakın olarak, ciddi şekilde ticari mübadele hacmimizi arttırabiliriz, ekonomimizi güçlendirebiliriz. Türkiye’de yatırımlar geçekleştirdik, gayrimenkuller satın aldık, buyurun siz de Lübnan’a gelin" ifadelerini kullandı.

"Adana Beyrut arası uçak seferlerini başlattık"

Borajet Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Akol da Adana ve Beyrut arasında uçak seferleri başlattıklarını kaydetti.

ÇKA Genel Sekreteri Lütfi Altunsu ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Numan Olcar’ın da konuşmalarıyla katkı sunduğu toplantıda, kent dışında bulunan Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes’in mesajı da okundu.

Konuşmaların ardından Lübnan’dan gelen temsilcilere hediyeler verildi.

Açılış konuşmaları ve hediyelerin ardından ise Adana’nın Beyrut ile turizm alanındaki işbirliğinin geliştirilmesi için mevcut avantajlar konuşuldu, ortak yol haritası çizildi. Toplantıda ayrıca Adana ile Beyrut arasındaki direkt tarifeli uçak seferlerinin her iki şehrin doğa, kültür, gurme, sağlık, alışveriş turizminin karşılıklı geliştirilmesinde çok etkili olacağı ortaya kondu. Adana’nın turizm potansiyelinin de irdelendiği toplantıda Lübnan’ın önde gelen turizmcileri, Adana’daki acenteler, oteller, hastaneler, alışveriş merkezleri ve sektör yetkilileri ile bire bir görüşmeler yapıldı.

İki gün boyunca kentte kalacak olan heyet, yapacakları gezilerin ardından ülkelerine dönecek.
Kaynak: İHA