Atık Su Arıtma Tesisinin Enerji Maliyeti Güneş Enerjisiyle Düşecek

UKDOSB Başkanı Karahallı: 'ZEKA tarafından desteklenen proje ile kuracağımız güneş enerji santrali, atık su arıtma tesisimizin enerji maliyetlerini düşürecek'.

Uşak Karma Deri Organize Sanayi Bölgesi (UKDOSB) Başkanı İbrahim Karahallı, atık su arıtma tesisin enerji maliyetlerini düşürmek amacıyla güneş enerji santrali kuracaklarını söyledi.

Karahallı, düzenlediği basın toplantısında, 'Güneş Enerji Santrali ile Atık Su Arıtma Tesisimizin Enerji İhtiyacını Gideriyoruz' Projelerinin, Zafer Kalkınma Ajansı'nın (ZEKA) Sürdürülebilir Çevre Altyapı Mali Destek Programından hibe desteği almaya hak kazandığını bildirdi.

UKDOSB'de 5 yıldır faaliyette bulunan atık su arıtma tesisinin aylık ortalama 130 bin lira enerji maliyetinin bulunduğunu, bu maliyeti azaltmak amacıyla hazırladıkları 1 milyon 366 bin lira bedelli projeye ZEKA'nın 744 bin lira hibe desteği sağlayacağını belirten İbrahim Karahallı, kurulacak güneş enerji santralinden sağlanan enerji ile atık su arıtma tesisinin enerji ihtiyacının yüzde 10'unun karşılanacağını söyledi.

Karahallı, 'Yaklaşık 18 ay gibi bir sürede güneş enerji santralini kurmayı planlıyoruz. Yaklaşık 6 bin 913 metre kare alanda kurulacak santralde yıllık ortalama 550 bin kilowat elektrik üretilecek ve santral yaklaşık 4,5 yılda maliyetini çıkaracak. Temiz enerji ile atık su arıtma işlemi gerçekleştireceğiz.' dedi.

Organize sanayi bölgesiyle ilgili de bilgi veren Karahallı, bölge içinde yaklaşık 1,5 milyon lira maliyetle itfaiye birimi kurduklarını, elektrik hatlarını yer altına indirme çalışmaları başlattıklarını, katı atık bertaraf tesisinin kurulması için de çalışmalar yürüttüklerini aktardı.
Kaynak: AA