'Yeşil Yol' Projesi Çalışmaları

Karadeniz Bölgesi'nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol Projesi ile ilgili 2016 yılı 'Yeşil Yol İzleme Sonuçları Raporu' hazırlandı DOKAP Başkanı Yüce: 'Doğayla bütünleşmek isteyen yerli veya yabancı turistlerin aradığını bulabileceği bir turizm koridoru oluşturuluyor. Yaklaşık 2 yıl içerisinde tamamlanması planlanan proje ile 33 bin olan yatak sayısının 90 binlere çıkmasını hedefliyoruz'

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) Başkanı Ekrem Yüce, Karadeniz Bölgesi'nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak Yeşil Yol Projesi ile bir turizm koridoru oluşturulacağını, 2 yılda tamamlanması planlanan projeyle yatak kapasitesinin 33 binden 90 binlere çıkarılmasını hedeflediklerini bildirdi.

DOKAP Başkanlığınca Doğu Karadeniz Master Planı kapsamında öngörülen Yeşil Yol Projesi ile ilgili 2016 yılı 'Yeşil Yol İzleme Sonuçları Raporu' hazırlandı.

DOKAP Başkanı Yüce, hazırlanan rapora ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, Karadeniz Bölgesi'nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak olan ve 'Yeşil Yol' olarak adlandırılan Yeşile Yolculuk Projesi'nin, bölgede yer alan doğal değerlere ulaşım yetersizliği nedeniyle ortaya çıkan bir ihtiyaç olduğunu söyledi.

Karadeniz'de turizmin yılın belli dönemlerinde yapılabildiğini dile getiren Yüce, yeşil yol çalışmasının tamamlanmasının ardından bölgede turizm döneminin uzayacağını kaydetti.

- 'Yeşil yolda yarıya geldik'

Yüce, yeşil yol çalışmasıyla bir turizm koridoru oluşturulacağını belirterek, şöyle devam etti:

'Turizm koridoru olarak belirlediğimiz ana hat yol var. Bu ana hatta bağlı turizm merkezlerine, tarihi mekanlara, kültür varlıklarına ve doğaya, yeşile yolculuk hattı belirledik. Belirlediğimiz güzergahta doğaya saygılı turizm merkezleri, lezzet durakları ve konaklama merkezleri planlandı. Ana hattın uzunluğu 2 bin 600 kilometredir. Bu mesafenin bin kilometresi karayolları ağında mevcut yollardır. Kalan bin 600 kilometrelik yolun büyük bir kısmı ise var olan mevcut yayla yollarından oluşuyor. Bu yol ağının 800 kilometresini tamamlayarak yeşil yolda yarıya geldik.'

Doğu Karadeniz'in bir turizm cenneti olduğunu, bölge halkının bundan istifade etmesi gerektiğini vurgulayan Yüce, 'Doğayla bütünleşmek isteyen yerli veya yabancı turistlerin aradığını bulabileceği bir turizm koridoru oluşturuluyor. Yaklaşık 2 yıl içerisinde tamamlanması planlanan proje ile 33 bin olan yatak sayısının 90 binlere çıkmasını hedefliyoruz. Çalışma sonrasında bölgeye bir milyonun üzerinde turist gelmesini bekliyoruz. Bu hedeflere doğru hızla ilerliyoruz.' dedi.

Yüce, bu projeyle Doğu Karadeniz'in çok farklı konuma geleceğini ifade ederek, bölge ve yayla halkının gelir düzeyinin yükselişe geçeceğini söyledi.

- Rize'deki çalışmalar

Yüce, proje kapsamında Rize'de 648 kilometrelik yol ağı bulunduğunu belirterek, bu yol ağının 4 kilometresinin Karayolları, 564 kilometresinin ise İl Özel İdare sınırlarında kaldığını bildirdi.

Rize'de yeni açılan yol ağının çok sınırlı olduğuna dikkati çeken Yüce, Eğrisu-Golezana, Hüser-Haczane ve Yukarı Kavrun-Samistal yaylaları arasında bağlantı yolları yapıldığını, kalan yollarda ise iyileştirme çalışması yürütüldüğünü kaydetti.

Rize'de Yeşil Yol Projesi için 9 milyon 896 bin lira harcandığını ifade eden Yüce, Çamlıhemşin ilçesi Yukarı Kavrun-Samistal yaylaları arasındaki 9 kilometrelik yeşil yol bağlantısında bir kilometrelik bölümün tamamlandığını, kış şartları nedeniyle ara verilen yol çalışmasına ilkbaharda yeniden başlanacağını bildirdi.
Kaynak: AA