Yargıda Birlik Derneğinden Avrupa Hakimler Birliğine Sert Tepki

Yargıda Birlik Derneği (YBD), Avrupa Hakimler Birliğinin FETÖ’cü hakim ve savcılar için yardım kampanyası başlatmasına tepki gösterdi.

YBD tarafından yapılan yazılı açıklamada, Avrupa Hakimler Birliğinin 15 Temmuz’da yaşanan kanlı darbe girişimi sonrası Türk yargısında yaşanan gelişmeler hakkında uluslararası kamuoyunda yanlış algı oluşturan ve özellikle derneği hedef alan söylemlerine sert tepki gösterildi. Açıklamada, “Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) ilk kurulduğu zamandaki hukukun üstünlüğü, tarafsızlık, bağımsızlık gibi değerleri ne yazık ki muhafaza ve müdafaa edememiş ve giderek bu değerleri aslında benimsememiş pek çok hakim ve savcının derneğe üye olması ile yönetimdeki hakimiyetini sonunda kaybeder hale gelmiştir. Süre içinde sağduyulu ve basiret sahibi kurucularının dernekten istifa ederek Yargıda Birlik Derneğinin kurucuları arasında yer almaları ve derneğin kurulması Türk yargısı adına yeni bir umut kapısı oluşturmuştur" denildi.

HSYK Başkanvekili Mehmet Yılmaz’ın FETÖ terör örgütü mensubu hakim ve savcılar hakkında verdiği bilgilere atıf yapılarak, “HSYK Başkanvekili 2010 yılında Murat Arslan ile FETÖ terör örgütü Yargıtay imamı olan Yargıtay üyesi İlyas Şahin’in Ankara’da bir büroda görüşerek 13 kişilik YARSAV Yönetim Kurulu üyelerini belirlediklerini ifade etti.

2010 yılından sonra aslında kuruluş amacındaki ilkelere uymayan FETÖ/PDY üyesi 700-800 civarında kişinin YARSAV’a üye kaydı yapıldı ve bu şekilde YARSAV seçim ile ele geçirildi” ifadeleri kullanıldı.

FETÖ’cü hakimlere yardım kararına tepki gösterilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Yine üzülerek terör örgütü oldukları bizzat kendi üyeleri tarafından itiraf edilmiş bir derneğin üyeleri ile diğerleri için Avrupa Hakimler Birliğinin (Dünya Hakimler Birliğinin bölgesel organizasyonu olan) insan hakları adına yardım kampanyası başlattığını öğrenmiş bulunmaktayız. Bunun açıkça suç olduğunu söylemek zorundayız. Kaldı ki terör yoluyla insan haklarını gasp edenlere bilerek ve isteyerek destek vermek hangi insan hakları kategorisine dahil edilebilir? Yardım kampanyası Dünya Hakimler Birliği Başkanı tarafından deklare edilmiş olup, bu birliğin yöneticilerinin hukuk önünde olduğu kadar tarih önünde de sorumlu olacaklarını söylemek istiyoruz. Bu desteğin hukuk adına meslektaşlarımız tarafından yapılıyor olması daha da ürkütücüdür."
Kaynak: İHA