Vali Karaloğlu: Acun’a ’Gel sana burayı veriyoruz’ diyemeyiz

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Türkiye’de ilki düzenlenen Expo 2016 Antalya’nın 1121 dekarlık alanına Acun Ilıcalı’nın talip olduğu yönündeki iddialara, "Acun’a ’Gel sana burayı veriyoruz diyemeyiz’, kimse diyemez onu. Bir ihale süreci olacaktır, şartnamesi ortaya çıkacaktır" karşılığını verdi.

Vali Karaloğlu: Acun’a ’Gel sana burayı veriyoruz’ diyemeyiz
Antalya Valisi Münir Karaloğlu, EXPO 2016 Antalya'nın resmi kısmının 30 Ekim tarihinde sona erdiğini, fakat EXPO'nun kapısına kilit vurulmadığını belirterek, 'Burası kapanmadı, kapısına kilit vurulmadı, hiçbir zaman da kapatılmayacak. Vatandaşlarımız bilsinler ki EXPO açık, onları bekliyor.' dedi.

Antalya Valisi Karaloğlu, EXPO 2016 Antalya'da düzenlediği basın toplantısında, EXPO'nun resmi, uluslararası organizasyon kısmının 30 Ekim 2016 tarihi itibarıyla tamamlandığını anımsattı. EXPO'nun kapısına kilit vurulmadığını, 30 Ekim öncesindeki gibi hizmetine devam ettiğini dile getiren Karaloğlu, 'Kamuoyunda 'EXPO bitti, buraya kilit vuruldu' anlayışı var. Ziyaret sayılarına baktığımızda vatandaşımız buraya gelmiyor artık. EXPO 2016 Antalya, bugün de yarın da hiç kapanmadan Antalya'ya ve Türkiye'ye hizmet etmeye devam edecek.' diye konuştu.

EXPO 2016 Antalya'nın Türkiye'nin ilk EXPO'su olduğunu, söz konusu organizasyonun alınmasında ve hizmete girmesinde başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Başbakanın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanının, Dışişleri Bakanının, Antalya milletvekillerinin, yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının ciddi emekleri bulunduğunu anlatan Karaloğlu, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Turizm sektöründe yaşanan kayıplar nedeniyle, EXPO 2016 Antalya için 8 milyon kişi olarak hedeflenen ziyaretçi sayısının 4 milyon 700 binde kaldığını belirten Karaloğlu, 'Bunun da yaklaşık 3'te 1'i çocuklardan oluştu. Rakamın çok kötü olmadığını söyleyebiliriz. Gerçekten çok muhteşem bir alan ortaya çıkarıldı. EXPO 2016 Antalya Central Park'a dönüşüyor, bu kente, bu ülkeye hizmet etmeye devam edecek.' ifadesini kullandı.

- Ajans, 30 Haziran'a kadar tasfiye edilecek

Vali Karaloğlu, EXPO 2016 Antalya Ajansı'nın da faaliyetlerine devam ettiğini, 31 Aralık 2016 tarihine kadar da herkesin görevinin başında olacağını, Ajans Genel Sekreterliğinin 30 Haziran 2017 tarihine kadar tasfiye edileceğini bildirdi.

Ajans tasfiye edildikten sonra alanın kanun gereği Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına devredileceğini söyleyen Karaloğlu, şöyle devam etti:

'Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının burayı yönetmesi mümkün değil, zaten öyle bir fikri de yok. Biz son 2 yönetimdir buranın geleceğiyle ilgili tartışmalar yapıyoruz. Bu alanı Türk turizminin faydasına nasıl devam ettirebiliriz diye konuşuyoruz, henüz nihai bir karar verilmiş değil, ama nihayetinde enstrümanlar da belli ya burayı tamamen kamu eliyle işleteceğiz ya tamamen özel sektör eliyle işleteceğiz veya karma bir yapı ortaya koyacağız. Karma yapı dediğim, ağırlık özel sektörde olabilir, içinde bir kısım kamu payı da olabilir, belki Büyükşehir Belediyesinin payı olabilir, ama bu alanın mutlaka en iyi şekilde değerlendirilmesi için doğru metodu bulmak lazım.'

Giriş ücretleri hakkında da bilgi veren Karaloğlu, şu anda öğrencilerin 5 liraya, sivil vatandaşların da 10 liraya alana giriş yapabileceklerini ifade etti.

- Alanın işletme maliyeti

Karaloğlu, basın mensuplarının alanın işletme maliyetiyle ilgili soruları üzerine de serginin resmi kısmı devam ederken işletme maliyetlerinin çok yüksek olduğunu, çünkü Uluslararası Sergiler Bürosunun güvenlik, temizlik veya diğer hizmetlerle ilgili çok fazla kriteri bulunduğunu dile getirdi.

Serginin uluslararası boyutu bittiği için maliyetlerin azalacağını belirten Karaloğlu, 'Bizim 6 aylık süreçte işletme maliyetlerimiz çok yüksekti. En son burada çalışan sayımız 4 bindi. Giderlerimizin önemli bir kısmını da personel maliyetleri oluşturuyordu. Şimdi yeni işletme mantığıyla bu kadar insana ihtiyacımız yok. Benim kanaatin burası 800-bin kişi ile çok rahat götürülebilir.' diye konuştu.

- Acun Ilıcalı talip oldu mu?

Karaloğlu, bir gazetecinin 'EXPO 2016 Antalya'ya Acun Ilıcalı'nın talip olduğu söyleniyor, doğru mu?' şeklindeki sorusunu yanıtlarken de 'Acun ile ilgili bilgim yok. Sayın Bakanımızla (Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik) görüşen gruplar olduğunu biliyorum, ama kimdir bilmiyorum açıkçası. Burası bir kamu malıdır, şeffaf, açık ihaleye çıkılacaktır. Yani Acun'a 'Gel, sana burayı veriyoruz.' diyemeyiz. Kimse diyemez, nihayetinde bir ihale süreci olacaktır.' dedi.

EXPO 2016 Antalya'ya sadece bir sergi alanı olarak bakılmaması gerektiğini ifade eden Karaloğlu, şunları kaydetti:

'EXPO sayesinde kente birçok yol, kavşak, tramvay yatırımı yapıldı. EXPO Antalya'nın çok önemli bir markası oldu. O nedenle alana sahip çıkılması gerekiyor. Bu tip alanların şöyle bir tehlikesi de var; buralar doğru bir metotla yönetilmezse şehrin çöküntü alanına da dönüşebilir. O nedenle bu alanı hep beraber kentin bir değeri olarak görüp, sahip çıkmamız gerekir.'

Kaynak: AA