Usta Eller Halıya Hayat Veriyor

Ergani ilçe merkezinde ve köylerde kurulan halı atölyelerinde yaşları 16 ile 25 arasında değişen genç kızlar, yün ve ipek halı dokuyor.

Ergani i̇lçe merkezinde ve köylerde kurulan halı atölyelerinde yaşları 16 ile 25 arasında değişen genç kızlar, yün ve ipek halı dokuyor.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün halı firmalarıyla yaptığı anlaşma gereği, Şölen köyünde 29 yıldır çeşitli ebatta halılar dokunuyor.

İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şölen köyünde 29 yıldır halı atölyesinin faaliyet gösterdiğini söyledi.

Halıların dokuma ücreti olarak köye ayda 10-15 bin lira arasında para girdiğini ve yapılan halıların genellikle yurt dışına ihraç edildiğini ifade eden Eroğlu, halı şirketi tarafından atölyenin yakıt, su, elektrik ve kirasının ödendiğini belirtti.

'Daha önce yün ve ipek karışımı 96 metrekare tek parça halı dokunmuş olup şimdi çeşitli ebatlarda ipekten halılar dokunuyor' diyen Eroğlu, atölyede 24 genç kızın halı dokuduğunu aktardı.

Köydeki atölye dışında ilçenin 5 mahallesinde de halı atölyelerinin bulunduğunu belirten Eroğlu, 'İlçede 100'den fazla genç kızımız halı dokuyor. Kursiyerlerimiz halı dokuma sayesinde ev ekonomilerine ayda ortalama yedi yüz ile bin lira arasında gelir sağlıyor. İstihdama yönelik meslek edindirme kurslarımızın sayısını artırmak için çalışmalar yapmaktayız.' dedi.
Kaynak: AA