'Uluslararası Taşköprülüzade Sempozyumu' Düzenlenecek

1820 Kasım'da düzenlenecek sempozyumla, 16. yüzyılda yaşamış bilgin Taşköprülüzade'nin külliyatı ilk defa yayımlanacak

Osmanlı Devleti'nin ilk bilim tarihçisi ve ilk ansiklopedi yazarı Taşköprülüzade Ahmet Efendi'nin külliyatı, 'Uluslararası Taşköprülüzade Sempozyumu'nda ele alınacak.

Konuyla ilgili yapılan açıklamaya göre, Osmanlı düşünce geleneği, 16. yüzyılda yaşamış büyük bilgin Taşköprülüzade külliyatının ilk defa yayımı ve hakkında düzenlenecek sempozyumla birlikte gün yüzüne çıkıyor.

İlmi Etüdler Derneği (İLEM), İlim Sanat Tarih ve Edebiyat Vakfı (İSTEV) ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nin desteğiyle, üç yıl boyunca 30'u aşkın ilim adamının çalışmalarıyla gerçekleştirilen Taşköprülüzade Projesi uluslararası bir sempozyumla taçlandırılacak.

Sempozyum esnasında, çoğu ilk defa gün yüzüne çıkartılarak neşredilen 21 ciltlik Taşköprülüzade külliyatının ilk eserleri de okuyucularla buluşacak.

Sempozyum kapsamında, 16. yüzyılda yaşamış ve Osmanlı düşünce geleneğinin en önemli birkaç isminden biri olan Ebu’l-Hayr Isamuddin Ahmed Taşköprülüzade ve eserleri ulusal ve uluslararası bilim camiasına tanıtılıp, İslam felsefe-bilim geleneğine katkıları tartışılacak.

Taşköprülüzade’nin siyaset, kelam, felsefe, matematik, astronomi, fıkıh, dil, tasavvuf, tefsir, ilimler tasnifi, tarih gibi konulardaki yüzü aşkın eserinin gün yüzüne çıkartılarak, tercüme edildiği eserler üzerinden 16. yüzyıl Osmanlı düşünce hayatına ışık tutulacak.

Sempozyum, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Güney Yerleşke Konferans Salonunda 18-20 Kasım 2016 tarihleri arasında 3 gün sürecek.

,
Kaynak: AA