Tarihi Kızılkale Turizme Kazandırılacak

Iğdır'ın Tuzluca ilçesinde yer alan 2 bin 600 yıllık Kızılkale, yapılacak restorasyon çalışmalarının ardından turizme kazandırılacak Kültür ve Turizm Müdürü Engindeniz:'Koruma Kuruluna yazışmalarımızı yaptık ve kaleyi koruma altına alıp tescilini yaptık. Bundan sonraki aşamada iyi bir projeyle bu kaleyi ziyaretçilerine açmayı planlıyoruz'

HÜSEYİN YILDIZ - Iğdır'ın Tuzluca ilçesinde bulunan ve tarihi dokusunun yanı sıra çevresindeki doğal güzelliği ile ilgi çeken tarihi Kızılkale, restore edilerek turizmin hizmetine sunulacak.

İlçedeki Türkiye Ermenistan sınırında yer alan 2 bin rakımlı Kızıldağ'ın zirvesinde bulunan, konumu itibarıyla adeta kartal yuvasını andıran 2 bin 600 yıllık Kızılkale, zirvedeki konumu ve bulunduğu noktanın yanı sıra tarihi dokusuyla doğa ve tarih tutkunlarının ilgisini çekiyor.

Geçmişte özellikle Avrupa'dan Asya'ya gerçekleştirilen ticarette kervanların geçtiği noktanın hakimiyetini sağlamak için doruk noktaya yapılan ve Urartu Krallığınca askeri kontrol noktası olarak kullanılan kale, ziyaretçilerine yöredeki Aras Ovası, Aras Nehri, Ermenistan, Ağrı Dağı ve Tekaltı Dağı'nın manzaralarını aynı anda sunuyor.

Tarihe ve doğaya düşkünlerin beğenisini toplayan kale, tarihte farklı medeniyetlerin uğrak yerlerinden olan coğrafyadaki en yüksek rakımlı alanlardan birinin üzerinde bulunmasından dolayı adeta tarihe şahitlik ediyor.

Yüksekliği ve sağladığı koşulları nedeniyle dağ yürüyüşü, tırmanış ve kaya tırmanışı içinde olanak sağlayan kale, bölgeye gelen birçok dağcı tarafından da ziyaret ediliyor.

Bu özellikleri sebebiyle İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce turizm açısından değerlendirilmesi öngörülen kale, yapılacak restorasyon çalışmalarının ardından turizme kazandırılacak.

Iğdır Kültür ve Turizm Müdürü Osman Engindeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kızılkale'nin bölgenin kültürel varlıkları arasında yer alan değerli bir kültürel eser olduğunu söyledi.

Stratejik önemi dolayısıyla birçok medeniyetin yaşadığı bölgedeki kalenin çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yaptığını anlatan Engindeniz, 'Kale, Iğdır'ın kuzeydoğusunda, Kars, Iğdır ve Ermenistan sınırlarının kesiştiği noktadaki en yüksek noktada yer almaktadır. Bölgeye hakim bir noktada kurulan kalenin Ortaçağ geleneğinin son dönemlerinde Urartular tarafından yapıldığını tahmin ediyoruz.' dedi.

Kalenin turizme kazandırılması için çalışmaların başlatıldığını belirten Engindeniz, 'Kızılkale, Iğdır'daki en muazzam kalelerden birisi olup aynı zamanda bölgeden geçen İpekyolu'nun hakimiyetinin de sağlandığı bir noktadadır. Yakın zamanda Koruma Kuruluna yazışmalarımızı yaptık ve kaleyi koruma altına alıp tescilini yaptık. Bundan sonraki aşamada iyi bir projeyle bu kaleyi ziyaretçilerine açmayı planlıyoruz.' diye konuştu.

- Kaleden ticaret yolları kontrol altına alınıyordu

Arkeolog Metin Gümüştekin de kale ve bulunduğu bölgede gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda Urartu döneminden kalma izlere rastlandığını ifade ederek, kalenin yer aldığı bölgenin geçmişte geçiş noktası olarak kullanıldığına dair bulgulara rastlandığını söyledi.

Kızılkale'nin tarihinin milattan önce 6. ve 7. yüzyıla dayandığını, tarihin izlerini görmek isteyenlerin bu kaleyi ziyaret edebileceklerini belirten Gümüştekin, şöyle konuştu:

'Burası bir şehir, bir yerleşim kalesi olmaktan ziyade askeri kale görevi üstlenmiştir. Çünkü bu bölge stratejik olarak Aras ve Karasu vadilerine hakim bir noktada yer almaktadır. Ticaret alanlarını kontrol altına almak için önemli bir bölgedir. Burası birçok medeniyetin eline geçmiş, geniş bir tarihe sahip bir bölgedir. Burası, milattan sonra 8. yüzyılda Tigran Krallığı'na başkentlik yapmış bir kentti. Kale, geçmişte 'kohp' yani Türkçe'de kilit adıyla anılmıştır. Bu da bu bölgenin stratejik olarak ne kadar önemli bir görev üstlendiğini bize anlatmaktadır.'

- Doğaseverlere Kızılkale daveti

Kalabalık bir grupla kalenin bulunduğu Kızıldağ'a tırmanan Zirve Dağcılık Iğdır İl Temsilcisi Serkan Gültekin de kalenin alternatif turizm açısından önemine işaret etti.

Kalenin rakımının yüksekliğine dikkati çeken Gültekin, 'Kale yaklaşık 2 bin metre rakımda. Burası hem doğa yürüyüşü, hem de trekking anlamında doğa severlerin gelebileceği güzel bir mekan. Aras Nehri kıyısından yaklaşık 1 saatlik yürüyüşle kaleye çıkılabiliyor. Gelenlerin enfes bir manzara görme şansı da olacaktır. Doğaseverleri Kızılkale'ye bekliyoruz.'

Kaynak: AA