Sarıulak Cinsi Zeytin Dünya Markası Olacak

Tarsus Kaymakamlığı, Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odası, Ziraat Odası, İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü ile zeytin ve zeytinyağı üreticileri tarafından oluşturulan Tarsus Zeytin Platformu, ilçede üretilen 'Sarıulak' cinsi zeytini ve zeytin yağını dünya markası haline getirecek.

Ticaret Borsası'nda yapılan toplantıya, İçel İl Tarım Müdür Yardımcısı Mehmet Akbaş, Tarsus Tarım Müdürü Hayri Erdoğan, Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, Belediye Başkan Yardımcısı Rıdvan Aksoy, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Kemal Karaoğlu ile zeytin ve zeytinyağı üreticileri temsilcileri katıldı.

Ticaret Borsası Başkanı Kaya, yaptığı konuşmada, Türkiye'de 170 milyon zeytin ağacı bulunduğunu, yılda ortalama 220 bin ton zeytinyağı ve 450 bin ton sofralık zeytin üretimi yapıldığını kaydetti.

400 binden fazla ailenin zeytin ve zeytinyağı üretiminde çalıştığını anımsatan Kaya, sofralık zeytin ihracatının yılda 72 bin ton, zeytinyağı ihracatının da yılda 20 bin ton olduğunu söyledi.

Kaya, şunları kaydetti:

'Tarsus’ta 40 bin dönümde bir milyon 628 bin ağaçta yaklaşık 60 bin ton zeytin üretimi yapılmaktadır. Bunun yarısı yağlık olarak işlenirken, ağaç başı verim Türkiye ortalamasının neredeyse iki katıdır. Tarsus'ta üretilen 'sarıulak' cinsi zeytini ve zeytin yağını dünyada rekabetçi ortama getirip, dünya markası yapmak istiyoruz. İç ve dış pazar kanallarını genişletmek, mevcut pazarlardaki konumu güçlendirmek, markalı ihracatı arttırmak, üretici ve tüketiciyi bilinçlendirmek, tüketimin artışını sağlamak istiyoruz.'

Kaynak: AA