ÖTV İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Tasarı Genel Kurulda

MHP Konya Milletvekili Kalaycı: 'Motorlu taşıtların vergilendirmesinde adalet açısından ÖTV oranlarında farklılaştırmaya gidilmesi olumlu. Ancak vatandaşa ilave vergi yükü getirilmemeli' CHP İzmir Milletvekili Temizel: 'Türk ekonomisine güveni hesap verilebilirliği artırarak, mali disiplini artırarak, saydamlık ve hukukun üstünlüğünü temin ederek sağlayabiliriz. Son zamanlarda yapılan yasalarla bunu sağlayamıyoruz'

TBMM Genel Kurulunda, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine başlandı.

Tasarı üzerinde MHP Grubu adına söz alan Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, motorlu taşıtların vergilendirmesinde ÖTV oranlarında farklılaştırmaya gidilmesinin adalet açısından olumlu olduğunu söyledi. Ancak vatandaşa ilave vergi yükü getirilmemesi gerektiğini belirten Kalaycı, 'Türkiye, araç vergilerinde dünyada en yüksek yüzdelere sahip ikinci ülke konumunda.' dedi.

İmar ve emlak rantının mutlaka vergilendirilmesi gerektiğini ifade eden Kalaycı, 'Bu konudaki vaadinize ne oldu? Rantiyecileri vergilendirmekten vaz mı geçtiniz?' diye sordu.

Uzun zamandır reform niteliğinde kararlar alınmaması sebebiyle ekonominin tıkandığını, piyasaların sıkıntılı olduğunu, tahsilat sorununun had safhaya ulaştığını, ekonomiye güvenin kaybolduğunu öne süren Kalaycı, kurdan kaynaklanan artışların yurt içinde fiyatları artırdığını, dışarıda da rekabeti olumsuz etkilediğini söyledi.

Vergilerdeki adaletsizliğin sürdüğünü dile getiren Kalaycı, 'Türkiye ekonomisini düzlüğe çıkarmak için yeni plan ve programlara ihtiyaç var.' dedi.

Kalaycı, vergisini düzenli ödeyen vatandaşların ödüllendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Tasarı üzerinde CHP Grubu adına söz alan İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel de ekonomide ters giden şeyler olduğunu savunarak, borç parayla yapılan ithalatın, artan işsizlik oranının, genç işsizler oranının ve faiz dışı fazlanın bu gidişatın somut göstergeleri olduğunu söyledi.

Özelleştirme ve Merkez Bankası gelirlerinin genel gelirden çıkarıldığında gelirlerin faiz hariç giderleri bile karşılamadığını ifade eden Temizel, dış borcun her geçen gün arttığını, Merkez Bankası rezervlerinin azaldığını öne sürdü.

Temizel, 'Mali disiplinin devam ettiğini, ekonominin sağlam yatırımlara yöneldiğini, yatırımcıya güven vermek için ne gerekiyorsa onların yapıldığını, yatırımcıların korunduğunu, devletin mali disipline devam ettiğini göstermemiz gerekiyor. Ancak bunun için herhangi bir şey yapılmamaktadır. Türk ekonomisine güveni hesap verilebilirliği artırarak, mali disiplini artırarak, saydamlık ve hukukun üstünlüğünü temin ederek sağlayabiliriz. Son zamanlarda yapılan yasalarla bunu sağlayamıyoruz.' dedi.

- 'Yurtlardaki öğrencilere beslenme yardımı 14 yılda 14 kat arttırıldı'

AK Parti Ordu Milletvekili Ergün Taşcı, bütçe hazırlanırken öngörülen tahminler kapsamında yıl içinde sapmalar ortaya çıkabildiğini ve bu doğrultuda ek ödenek aktarım işlemlerinin gerçekleştirildiğini söyledi.

Tasarısı ile ödenek aktarımlarının usul ve esaslarının belirleneceğini dile getiren Taşcı, 'Ülkemiz 1990'lı yıllarda ödeneği yetersiz kaldığı için uzun yıllar tamamlanamayan yatırımlara şahitlik ettik. Tasarı özellikle bu açıdan önem arzetmiştir.' diye konuştu.

Yükseköğretim öğrencilerine hizmet veren Kredi ve Yurtlar Kurumu faaliyetlerine değinen Taşcı, son yıllarda Kredi ve Yurtlar Kurumunun etkinliğinin hem nitelik hem de nicelik olarak arttığını söyledi.

Yurtlarda yatak kapasitesiyle kalitenin eş zamanlı artırıldığını, özellikle yeni açılan yurtların sunduğu imkanların öğrencilerin her türlü ihtiyaçlarını karşılayacak standartta olduğunu vurgulayan Taşcı, 'Yurtlarımızda barınan öğrencilere yapılan beslenme yardımı son 14 yılda 14 kat arttırılmıştır.' değerlendirmesinde bulundu.

Taşcı, tasarı ile otomobillerle ilgili olarak ÖTV kanununda düzenleme yapıldığını kaydetti.

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nın geneli üzerine tamamlanan görüşmelerin ardından, tasarının maddelerine geçildi.

Kaynak: AA