'KOAH'lı Kadın Sayısı, Erkek Hastalarla Eşitlendi'

ERÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülmez: '1980'li yıllarda KOAH'ta erkek oranı, kadınlardan çok fazlaydı. 2000'li yıllara geldiğimizde ise erkek kadın oranı eşitlendi. Bunun nedenleri arasında kadınların fabrikada çalışmaları, iş hayatına girmeleri, sigaraya başlamalarını sayabiliriz'

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İnci Gülmez, '1980'li yıllarda yapılan çalışmalarda, KOAH'ta erkek oranı, kadınlardan çok fazlaydı. 2000'li yıllara geldiğimizde ise erkek kadın oranı eşitlendi.' dedi.

ERÜ tarafından Gevher Nesibe Tıp Fakültesi Hastanesinde Dünya KOAH Günü dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

Burada gazetecilere açıklamada bulunan Prof. Dr. Gülmez, hastalıkla ilgili farkındalığı artırmak istediklerini söyledi.

KOAH'ın küresel bir sorun olduğunu belirten Gülmez, hastalığın nedenleri arasında sigaranın ilk sırada yer aldığını, bunu çevre ve hava kirliliğinin izlediğini kaydetti.

Gülmez, 40 yaşın üzerinde her 5 kişiden birinin bu hastalığa yakalandığını belirterek, 'KOAH, önlenebilen ve tedavi edilebilen bir hastalık. Tanısı konulduktan sonra mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor. Tedavisinin birinci aşaması, risk faktörlerinden uzak durmak. En önemli risk faktörü de sigara. Sigaranın bırakılması son derece önemli.' diye konuştu.

Kirli ve tozlu ortamlarda çalışmanın da hastalığı tetiklediğini dile getiren Gülmez, şunları kaydetti:

'Tekstil fabrikalarında bobin işinde ya da ilk pamuğu açma işinde çalışanlar, kağıt fabrikasında çalışanlar büyük risk altında. Hem buralarda çalışıp hem de sigara içiyorlarsa hastalık katlanarak ilerliyor. 1980'li yıllarda yapılan çalışmalarda, KOAH'ta erkek oranı kadınlardan çok fazlaydı. 2000'li yıllara geldiğimizde ise erkek kadın oranı eşitlendi. Bunların nedenleri arasında kadınların fabrikada çalışmaları, iş hayatına girmeleri, sigaraya başlamalarını sayabiliriz. Ayrıca kadınlar bu hastalığa karşı daha duyarlı.'

Etkinlikte, vatandaşlara kilo ve boy ölçümü yapıldıktan sonra, solunum fonksiyon testi uygulandı.
Kaynak: AA