Kıbrıs Müzakereleri

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Cumhuriyet Meclisinde temsil edilen siyasi partilerin genel başkanlarını, Kıbrıs müzakerelerinde gelinen son duruma ilişkin bilgi verdi UBP Genel Başkanı Özgürgün: 'Kıbrıs Türk tarafı adada bir anlaşma arayışı içerisindedir. Ancak buraya kadar gelinip bir netice alınamıyorsa bunun Rum tarafının isteksizliğinin yansımasıdır” CTPBG Genel Başkanı Erhürman: 'Kıbrıs Türk tarafı önemli adımlar attı, benzer adımları Anastasiadis’in de atması gerekiyor'

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisinde temsil edilen siyasi partilerin genel başkanlarını, Kıbrıs müzakerelerinde gelinen son duruma ilişkin bilgilendirdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, KKTC'deki siyasi parti temsilcileri Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Cumhuriyetçi Türk Partisi - Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı, Tufan Erhürman, Demokrat Parti - Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Başkanı Serdar Denktaş ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir araya geldi.

Yaklaşık 2 saat süren toplantıda başkanlara partilerin genel sekreterleri ve parti temsilcileri de eşlik etti.

Başbakan Hüseyin Özgürgün görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Kıbrıs Rum tarafında, Kıbrıslı Türklerle eşit bir ortaklık temelinde antlaşma niyetinin bulunup bulunmadığı konusunda şüpheleri bulunduğunu söyledi.

Kıbrıs Türk tarafının adada bir anlaşma arayışı içerisinde olduğuna dikkati çeken Özgürgün, “Ancak buraya kadar gelinip bir netice alınamıyorsa bunun Rum tarafının isteksizliğinin yansımasıdır.” dedi.

Özgürgün, adada bir anlaşmaya varılabilmesi için Rum tarafının bugüne kadar uzlaşmaya yanaşmadığı konularda adım atması gerektiğine işaret ederek, 'Rumlar adımı da 48 yıldır atmadı. Bu adımı atmaları halinde bir anlaşma olmaması için bir sebep yok.' şeklinde konuştu.

Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş ise çözüme yönelik Rum tarafındaki samimiyetsizliğin, iyi niyet yoksunluğunun devam ettiğini belirterek, Kıbrıs Türk halkının, uluslararasi kamuoyu tarafından Rum tarafının insafına terk edilmiş bir halk olduğunu vurguladı.

Kıbrıs müzakerelerinde 2016’dan sonra belirsizlik durumunun devam etmemesi gerektiğini savunan Denktaş, Türk tarafının içinde bulunduğu belirsizliğinin sürdürülmesinin anlamının bulunmadığını, halka 2016 yılının sonuna kadar sabretmesi temennisinde bulundu.

CTP-BG Genel Başkanı Tufan Erhürman da 20 Kasım’da İsviçre’de devam edecek görüşmelerde Rum Lider Nikos Anastasiadis’in atması gereken adımları bulunduğunu söyledi.

Kıbrıs Türk tarafının önemli adımlar attığını, benzer adımları Anastasiadis’in de atması gerektiğini ifade eden Erhürman, “Var olan kalıplar içerisinde aşamayacağımız sorunlar var, bu sorunlar cesaretle ve yaratıcılıkla aşılabilir.' diye konuştu.

Erhürman, adada çözümün gecikmesinin çok şey kaybettireceğine dikkati çekerek, Kıbrıs Türk tarafının müzakerelerde cesaret ve yaratıcılığı sergilediği noktasında içlerinin rahat olduğunu belirtti.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de Kıbrıs Türk tarafının kendi lideriyle ilk kez bir müzakere sürecinde dirayet ve cesaretle bu kadar ileriye gittiğine işaret ederek, “Rumlar bu dirayetten ve cesaretten biraz ürktüler.” dedi.

Kıbrıs Rum tarafının İsviçre’ye yapıcı önerilerle dönme temennisinde bulunan Özyiğit, Akıncı’nın açılımlarını 'yapıcı ve sorunu çözmeye yönelik kararlı bir tutum” olarak değerlendirdi.

Kıbrıs'ta devam eden müzakereler çerçevesinde Rum lider Anastasiadis ile KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 7-11 Kasım tarihlerinde İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında yürüttükleri müzakerelere ara vermiş, görüşmelerin 20-21 Kasım'da İsviçre'de yeniden devam edeceği duyurulmuştu.

Kaynak: AA