İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksi Ekimde Durağanlaştı

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, eylül ayındaki gerilemenin ardından durağanlaşarak ekim ayında da aynı seviyede kaldı.

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksleri'nin ekim ayı sonuçlarını açıkladı. Bileşik endeksin, eylüldeki gerilemenin ardından durağanlaşarak ekim ayında da aynı seviyede kaldığı gözlendi. Endekste ekim ayında yaşanan ekonomi dışı gelişmeler etkili oldu.

Eylülde uzun bayram tatiliyle önemli ölçüde gerileyen faaliyetler ciddi bir toparlanma gösterdi. Ekimde 4,7 puan artan faaliyet endeksi geçen yılın aynı ayının da 8,4 puan üzerinde gerçekleşti. Ekimde yurt içi satışlarda bir önceki aya göre hızlı bir yükseliş kaydedilirken, ihracat daha sınırlı bir artış gösterdi. Üretimde özellikle iç satışlardaki canlanmaya bağlı kuvvetli bir artış yaşandı. Faaliyetlerdeki artışla cirolarda da yükselme meydana geldi.

Güven endeksi ise ekim ayında sınırlı bir gerileme gösterdi. Bir önceki aya göre 0,7 puan düşen güven endeksinde 2 ay üst üste gerileme yaşandı. Güven seviyesi geçen yılın aynı ayının 5,6 puan altında kaldı.

Ekim ayında beklenti endeksi de sınırlı ölçüde geriledi. Faaliyetlerde görülen artışa karşın yaşanan güven kaybıyla beklentiler de zayıf kaldı. Beklenti endeksi ekimde bir önceki aya göre 0,8 puan düşerken, geçen yılın aynı döneminin 1,9 puan altında kaldı. Böylece beklentilerde son 2 ayda düşüş kaydedildi.

Gelecek 3 aya ilişkin alınan yurt içi siparişleri ekim ayında bir artış gösterirken, ihracat siparişleri durağanlaştı. Üretim beklentisinde ise iç siparişlerdeki sınırlı artışa bağlı olarak yükselme yaşandı.

Yılın son çeyreğinde faaliyetlerdeki toparlanmanın kalıcı olmasının ancak güven ve beklentilerde yaşanacak iyileşmelere bağlı olacağı belirtildi.

Kaynak: AA