Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan Açıklaması

'FİSKOBİRLİK'e destek verilerek önemli miktarda ürün almasının sağlanmasını istiyoruz'.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine (FİSKOBİRLİK) destek verilerek, Birliğin önemli miktarda ürün almasının sağlanmasını istediklerini belirtti.

Karan yaptığı yazılı açıklamada, gelinen süreçte fındıkta serbest piyasanın çöktüğünü, üreticinin üründen soğuduğunu savundu.

Üreticinin kendi kaderine terk edildiğini ileri süren Karan, şunları kaydetti:

'Fındık yetiştirerek ülke ekonomisine katkı sağlamak için varını yoğunu, zamanını veren tüm üreticilerimiz ve sektör, fındıkta tekelleşmeyi ve dikey bütünleşmeyi kabul ederken acaba Rekabet Kurulu görevini tam olarak yerine getirerek sorumlu davranıyor mu? Fındıkta yabancı bir firmaya kapitülasyon verilmiş gibi hareket etmesi sağlanmıştır. Bu yabancı firma krallığını ilan ederken sektörde tek söz sahibi olma yolunda mesafe almış ve üretici artık üretim yapmaktan bezdirilmiştir.

FİSKOBİRLİK'in '5 ton, 50 ton veya şu kadar fındık alımı yapacağım.' diyecek olması halinde piyasa toparlanarak fiyatların yükselmesi sağlanacaktır. Birliğin bunu diyebilmesi için ekonomik olarak desteklenmesi gerekmektedir. Bu, düşük faizli banka kredisi veya devlet garantörlüğünde başka bir destek olabilir. Bilinen şudur ki fındıkta yaşanan kapitülasyona karşı FİSKOBİRLİK acilen desteklenmeli, üreticinin hakkı korunmalıdır. Acilen FİSKOBİRLİK'e destek verilerek önemli miktarda ürün almasının sağlanmasını istiyoruz. Kendi öz kaynaklarıyla son 2-3 yıldır peşin parayla fındık alımı yapan FİSKOBİRLİK piyasada bir denge unsurudur.'
Kaynak: AA