GAP'ın Başkentinde Yerli Mısır Çeşitleri Tanıtıldı

Türkiye'de mısır üretiminin en çok yapıldığı İllerin başında gelen Şanlıurfa'da yerli mısır çeşitlerinin yaygınlaşması için tanıtım günü düzenlendi.

Güneydoğu Anadolu Projesi Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (GAPTAEM) tarafından Koruklu Araştırma İstasyonunda düzenlenen ulusal mısır tarla günü etkinliğinde, araştırma enstitülerince ıslah edilen yerli mısır çeşitleri Side, Ada-313, Ada-9510, Ada-334, Ada-351, Adasa-16 ve Sakarya mısır çeşitleri tanıtıldı.

GAPTAEM Müdürü İbrahim Halil Çetiner, yaptığı konuşmada, bölgede üretilen mısırın yüzde 90'ının özel sektör tarafından satılan çeşitler olduğunu, buna karşın milli mısır çeşitlere yönelinilmesi gerektiğini söyledi.

Milli tarım için tohumculukta da dışa bağımlı olmadan yerli çeşitleri yetiştirmek amacıyla tarla gününü düzenlediklerini belirten Çetiner, 'Burada yerli mısır çeşitlerimizin ne kadar verim verdiklerini tarla başında inceleyeceğiz.' dedi.

Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürü Yavuz Ağı da Türkiye'de sulama imkanlarının gelişmesiyle mısır üretiminin artığını ve geçen yıl 6 milyon 400 bin ton mısır üretiminin yapıldığını kaydetti.

Türkiye'nin mısır tüketiminin 7 milyon 800 bin ton civarında olduğunu ve bu nedenle mısır açığı yaşandığını vurgulayan Ağı, 'Bizler Ar-Ge kuruluşları olarak bu açığı kapatmak amacıyla var gücümüzle çalışıyoruz. Mısır ıslahı uzun soluklu çalışmalar istemektedir. Bugüne kadar 24 yerli mısır tohumu geliştirdik. Bu çeşitlerimizden öne çıkanları bölge çiftçisine tanıtacağız. Bundan sonra da 2-3 yılda bir yeni mısır çeşidimizi çiftçilerimize sunacağız.' diye konuştu.

- 'Verimi ve katma değeri yüksek'

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Çakmaklı da genetiği değiştirilmiş mısır üretimine dikkati çekti.

Dünyada 90 milyon hektarın üzerinde genetiği değiştirilmiş mısır üretimi yapıldığına işaret eden Çakmaklı, 'Genetiği değiştirilmiş ürünlerde soyadan sonra mısır gelmektedir. Bu nedenle yerli ve milli mısır önem kazanmaktadır. Şu anda yerli ve milli mısır tohumunu tanıtmanın onurunu, gururunu yaşamaktayım. Yerli mısır çeşitlerimizin verimlilik ve katma değer üzerinde ciddi rol üslenecektir diye düşünüyorum.' ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyüpoğlu da Şanlıurfa'nın Türkiye'de en fazla mısır üretiminde 3. sırada olduğunu, bölge çiftçisi için mısırın öneminin giderek artığını belirtti.

Kentte 2 bin yılında 9 bin ton mısır üretilirken, 2013 yılında bu rakamın 650 bin tona yükseldiğini aktaran Eyüpoğlu, yerli tohumun kalitesine ve rekoltesine dikkati çekerek çiftçilere yerli tohumu tavsiye ettiklerini aktardı.

Konuşmaların ardından üretici, ziraat mühendisleri, firma temsilcilerinden oluşan katılımcılara arazide yetiştirilen yerli mısırların özellikleri,rekolteleri görevlilerce anlatıldı.

Kaynak: AA