Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıklaması (3)

'FETÖ'nün yetkililerini, orada çalışanlarını, aileleri ile beraber sınır dışı etmeleri Pakistan'ın bu işi ne kadar önemsediğini ve dünyadaki FETÖ okullarına veya değişik etkinliklerine çok önemli bir cevaptır, telkindir. Öyle zannediyorum ki diğer ülkelerde buradan nasibini alacaktır, bunda herhangi bir endişem zaten söz konusu değil. Bunu da gittiğimizde kendileri ile görüşeceğiz' '(Darbeyle görevden uzaklaştırılan eski Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'nin idam kararının bozulması) Adil bir süreç Sayın Mursi ve arkadaşları için işletilmemektedir. Şu anda onlar, mağdur, mazlum durumdadır. Mağdur ve mazlum durumda olan Mursi ve arkadaşlarına karşı sadece yeniden yargılanma yolunun açılması değil, onların bir an önce serbest bırakılması aslolandır' 'Şu anda dünyanın birçok yerinde, büyük çoğunluğu ile hala idam vardır. Kimse bize bu noktada da farklı bir ders vermeye kalkmasın' 'Bir yerde huzur, barış varsa ve ekonomi, her şey iyi gidiyorsa, Batı hemen oraya saldırmaya başlıyor. Şu anda ABD'de olanları görüyorsunuz. İstedikleri başkan olmadı diye şu anda Sayın Trump'a nasıl saldırdıkları ortada'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'FETÖ'nün yetkililerini, orada çalışanlarını, aileleri ile beraber sınır dışı etmeleri Pakistan'ın bu işi ne kadar önemsediğini ve dünyadaki FETÖ okullarına veya değişik etkinliklerine çok önemli bir cevaptır, telkindir. Öyle zannediyorum ki diğer ülkelerde buradan nasibini alacaktır, bunda herhangi bir endişem zaten söz konusu değil. Bunu da gittiğimizde kendileri ile görüşeceğiz. ' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esenboğa Havalimanı'nda, Pakistan'a hareketinden önce düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Pakistan'daki, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yapılanmasına ilişkin bir soruyu yanıtlarken, Maarif Vakfı'nın gerekli tedbirleri aldığını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistanlı muhatapları ile bu konudaki çalışmalara başlandığını belirtti.

Herhangi bir sıkıntıya mahal vermeden sorunun çözüleceğini anlatan Erdoğan, 'Onların oradaki bütün bu FETÖ'nün yetkililerini, orada çalışanlarını aileleri ile beraber sınır dışı etmeleri Pakistan'ın bu işi ne kadar önemsediğini ve dünyadaki FETÖ okullarına veya değişik etkinliklerine çok önemli bir cevaptır, telkindir. Öyle zannediyorum ki diğer ülkelerde buradan nasibini alacaktır, bunda herhangi bir endişem zaten söz konusu değil. Bunu da gittiğimizde kendileri ile görüşeceğiz.' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, darbeyle görevden uzaklaştırılan eski Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'nin idam kararının bozulmasına ilişkin bir soru üzerine, Mursi'nin serbest bırakılması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

'Bunu olumlu gördüm dersem, bu herhalde çok ciddi bir sözle rüşvet olur. Zira bu atılan adım, bir defa dürüst bir adım değildi ki. Bakın bu insanlar yaklaşık 3 yıldır içeride. Bunların aileleri, hepsi mağdur durumda. İçerideki yaşam koşulları nedir, ne değildir bunları bilmiyoruz, bilen yok, böyle bir durumla karşı karşıyayız. Bundan sonraki süreçte ne olacak, yapılan açıklamalara bakarsanız müebbet hapis falan diyorlar. Burada atılacak tek adım şudur, Mısır'ın içişlerine karışmak olarak bu ifadelerimi kimse değerlendirmesin ama sadece ben şuna inanırım, yüzde 52 oyla seçilmiş bir cumhurbaşkanına, onun yanında bulunan bir milli savunma bakanı ki bu ordunun genelkurmay başkanıydı, böyle bir darbe girişiminde bulunmasını asla demokratik bir yaklaşım olarak değerlendiremeyiz. Ne yazık ki demokrasiyi savunduklarını söyleyenler dünyada hep bunların yanında yer aldılar, kırmızı halılarla bunları ülkelerinde karşıladılar. Şu anda ben yine aynı noktadayım çünkü adil bir süreç Sayın Mursi ve arkadaşları için işletilmemektedir. Şu anda onlar, mağdur, mazlum durumdadır. Mağdur ve mazlum durumda olan Mursi ve arkadaşlarına karşı sadece yeniden yargılanma yolunun açılması değil, onların bir an önce serbest bırakılması aslolandır.'

Cumhurbaşkanı Erdoğan aslolanın Mursi ve beraberindekilerin özgürlüklerine kavuşması ve haklarının kendilerine teslim edilmesi olduğunu bildirdi.

- İdam tartışmaları

İdam konusuyla ilgili bir soruyu yanıtlarken, talebin milletten geldiğini yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu talebin geri çevrilemeyeceğini, milletin talebine saygı duyulması gerektiğini, parlamentodan böyle bir karar çıkması halinde onaylayacağını açıkladı.

Erdoğan, 'Millet bunu onadıktan sonra Avrupalı şunu demiş, bunu demiş, bu bizi ilgilendirmez. Şu anda dünyanın birçok yerinde büyük çoğunluğu ile hala idam vardır, kimse bize bu noktada da farklı bir ders vermeye kalkmasın. Azınlıkta değil, dünyanın çoğunluğunda bu vardır. Bunu da özellikle halkıma duyurmak isterim.' ifadesini kullandı.

Başkanlık sistemi ile yönetilen Belarus'a yaptığı ziyareti anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkanın idam ile ilgili düzenlemenin çok iyi çalıştığını ve suç oranını düşürdüğünü kendisine söylediğini aktardı.

Batı'nın, Belarus'un başkanına 'Diktatör' diyerek saldırdığını kaydeden Erdoğan şöyle devam etti:

'Bir yerde huzur, barış varsa ve ekonomi, her şey iyi gidiyorsa, Batı hemen oraya saldırmaya başlıyor. Şu anda ABD'de olanları görüyorsunuz. İstedikleri başkan olmadı diye şu anda Sayın Trump'a nasıl saldırdıkları ortada. Durun bakalım, sandıktan çıktı bir saygı duyun, nasıl bir çalışma ortaya konulacak bu görülsün ondan sonra ne yapacaksanız ne yazacaksanız, ondan sonra yazın. Bu da tabi kimin dünyada demokrat veya demokrasiye saygılı olduğunu göstermesi bakımından çok çok önemli.'

Başbakanlık Dışişleri Danışmanı Kemal Ökem'in İsrail'e Tel Aviv Büyükelçisi olarak atandığını açıklayan Erdoğan, İsrail'in de kendi büyükelçisini Ankara'ya atadığını sözlerine ekledi.

(Bitti)
Kaynak: AA