Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıklaması (2)

'(AK Parti'nin anayasa değişikliği teklifi taslağı) Yapılan bu çalışmanın 'başkanlık' veya 'cumhurbaşkanlığı' olması hususunda şahsen benim açımdan herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir. Yeter ki burada her iki siyasi parti milletimize neyi takdim edecektir, bunu kendi aralarında görüşmek suretiyle kararını vereceklerdir' 'Benim kanaatim bir cumhurbaşkanının partisiyle ilişiğinin kesilmesi bir defa ülkedeki siyasi etkinliğin, aktif yapının zafiyet bulmasını getirir. Bunun için, böyle bir adım atılıyorsa ki 'fiili başkanlık' diye zaman zaman Sayın Bahçeli'nin ifade ettiği şekliyle yani cumhurbaşkanlığı sistemine bu şekilde girildiği anda, o zaman tabii ki partiden ilişkisinin kesilmesi doğru olmayacaktır. Partisiyle beraber bu yolu yürümesi, bu süreci işletmesi, şüphesiz ki hem mensubu olduğu partisini hem de cumhurbaşkanının kendisini güçlü kılacak ve çok daha kararlı, dayanışma içerisinde adımlar atılmış olacaktır' '(Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier'in ziyareti) Terörle mücadeleyi hep ifade ediyorlar. Ama artık biz bu ifadelere pek sıcak bakmıyoruz, biz uygulama istiyoruz'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin anayasa değişikliği teklifi taslağına ilişkin, 'Yapılan bu çalışmanın 'başkanlık' veya 'cumhurbaşkanlığı' olması hususunda şahsen benim açımdan herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir. Yeter ki burada her iki siyasi parti milletimize neyi takdim edecektir, bunu kendi aralarında görüşmek suretiyle kararını vereceklerdir.' dedi.

Erdoğan, Pakistan'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

'AK Parti'nin MHP'ye ilettiği anayasa değişikliği teklifinin ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. Teklifte 'cumhurbaşkanlığı' ifadesinin olacağı belirtiliyor. Sizin için bu teklif tatmin edici mi? Ayrıca MHP'nin 'Varsa Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişkisinin yine mevcut anayasada olduğu gibi devamından yana değil' hassasiyetinden bahsediliyor. Nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusu üzerine Erdoğan, şu anda gerek AK Parti gerekse MHP'nin kendi aralarındaki görüşmenin, Cumhurbaşkanı olarak kendisine düşen boyutunun 'hayırlı olsun' temennisinde bulunmak olduğunu söyledi.

'Yapılan bu çalışmanın, 'başkanlık' veya 'cumhurbaşkanlığı' olması hususunda şahsen benim açımdan herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir.' diyen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

'Yeter ki burada her iki siyasi parti, milletimize neyi takdim edecektir, bunu kendi aralarında görüşmek suretiyle kararını vereceklerdir. Bu parlamentoya götürüldükten sonra, parlamentodan 367 yakalanır mı yakalanmaz mı veya bir referandum kararı mı çıkar, o süreçte göreceğiz.

Ondan sonraki süreç ise milletimin vereceği bir karardır ama bu arada da biliyorsunuz Cumhurbaşkanlığına parlamentodan geçtikten sonra gelmesi söz konusudur. Biz metne o zaman tam manasıyla muttali olacağız, metni de o zaman görmüş oluruz. Ona göre de değerlendirmelerimizi yaparız ama şu anda böyle bir değerlendirme yapmam söz konusu değil. Sadece, partiden ilişiğinin kesilmesi veya kesilmemesi hususunda benim kanaatimi cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce öyle zannediyorum ki biliyorsunuz.

Benim kanaatim; bir cumhurbaşkanının partisiyle ilişiğinin kesilmesi bir defa ülkedeki siyasi etkinliğin, aktif yapının zafiyet bulmasını getirir. Bunun için, böyle bir adım atılıyorsa ki 'fiili başkanlık' diye zaman zaman Sayın Bahçeli'nin ifade ettiği şekliyle yani cumhurbaşkanlığı sistemine bu şekilde girildiği anda, o zaman tabii ki partiden ilişkisinin kesilmesi doğru olmayacaktır. Partisiyle beraber bu yolu yürümesi, bu süreci işletmesi, şüphesiz ki hem mensubu olduğu partisini hem de cumhurbaşkanının kendisini güçlü kılacak ve çok daha kararlı, dayanışma içerisinde adımlar atılmış olacaktır. Yani, bir patinaj dönemi tamamıyla terk edilmiş, bir dayanışma dönemi geleceğe yönelik başlamış olacaktır.'

- 'Herhangi bir zaaf söz konusu değil'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin 'Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında geçtiğimiz hafta sonu El-Bab'a yönelik operasyon yeniden başladı. Açıklamalarda, iki kilometreye kadar yaklaşıldığı belirtilmişti. Son durum nedir? Mümbiç konusunda yine Türkiye'nin özellikle PYD'den temizlenmesi kararlılığını biliyoruz. PYD, Türkiye'nin istediği bir noktaya geliyor mu? Gelmezse nasıl bir adım atılacak?' sorusuna da 'Şu anda 2 kilometre gibi bir mesafede Özgür Suriye Ordusu, bizim biliyorsunuz Özel Kuvvetlerimizin desteğinde kuşatmasını planlandığı şekilde yürütmektedir. Burada herhangi bir zaaf söz konusu değildir.' karşılığını verdi.

Çok fazla zaman kaybedilmeden sürecin tamamlanmasını beklediğini vurgulayan Erdoğan, 'Burada bir direnme var fakat fazla süreceğini zannetmiyorum.' ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Münbiç'te de koalisyon güçlerinin, başta Amerika olmak üzere verdikleri söz herhalde bugün yarın, o da fazla sürmeyecek, onlar da doğuya gerek PYD gerekse YPG gitmesi söz konusuydu. Bu sözlerini gerçekleştireceklerini ifade ettiler. Biz o sözün de gerçekleşeceğini bekliyoruz, ümit ediyoruz.' değerlendirmesini yaptı.

- 'Sadece Almanya değil, Batı şu anda teröre yataklık yapıyor'

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in Ankara temasları hatırlatılarak, 'Önümüzdeki süreçte Almanya'nın, özellikle PKK ile mücadele konusundaki politikasında bir değişiklik bekliyor musunuz?' diye sorulması üzerine Erdoğan, konuk bakanın dün yaptığı görüşmelerde terörle mücadeleyle ilgili görüşlerini ifade ettiğini belirtti.

Erdoğan, bu ifadelere pek sıcak bakılmadığını ve uygulama istendiğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Daha önce defaatle söyledim, 4 bin dosyanın numarasını, MİT'de olan kayıtlarını daha önce Sayın Şansölye'ye verdim. Yaklaşık 5-6 ay kadar önce İstanbul'da yaptığımız görüşmede, bu dosyaların sayısının 4 bin 500 olduğunu ifade etti ve şimdi bizim elimizdeki kayıtlarda Alman parlamentosunda 6 dosyanın neticelendirildiğine dair kendi açıklamaları var. Fakat dün gelen heyetin içerisinden bir arkadaş, orada Dışişleri Bakanı'na 90 dosyanın neticelendirildiğini söyledi. Biz de kendilerine orada ifade ettik, 'Bakın, siz 90 dosya diyorsunuz ama işte bu 6 dosya meselesi Alman Parlamentosunda konuşulan ve sonuçlandırıldığı ifade edilen dosya sayısı' dedik. Tabii orada biraz konuyu kendileri de yadırgadılar. Çünkü, olayın ne kadar uçtan tutulduğu ortaya çıkıyor, işi sağlam tutmuyorlar. Kolay değil. Bunca zamandır siz bu işi bu kadar gevşek tutarsanız, yarın bu bumerang gibi dönecektir ve Almanya'yı da vuracaktır. Bundan hiç şüphem yok.

Almanya, hala yanlış oynuyor. Sadece Almanya değil, Batı şu anda teröre yataklık yapıyor. İşte bunu Avrupa Parlamentosunun binalarında görüyoruz. Konseyin binasında, önünde bu teröristlerin yaptıkları gösterilerde görüyoruz. Bunlara verilen desteklerde bunu görüyoruz.

Bir taraftan kalkacaksınız ve PKK'yı terör örgütü ilan edeceksiniz, bunu kabul edeceksiniz; terör örgütü ilan ettiğiniz bu örgüt mensuplarına müsamahayla bakacak, hatta ve hatta onlara örtülü veya örtüsüz, dolaylı veya dolaysız destek vereceksiniz. Bu nasıl dostluk, bu nasıl samimiyet? Bu nasıl dürüstlük? Böyle bir şey olabilir mi? Aynı şeyi, benzer şeyi acaba Türkiye olarak biz yapsak, onlar bize nasıl bakacaklar?'

Alman heyetinin TBMM'yi ziyaret ettiğini ve üzüntülerini dile getirdiğini anımsatan Erdoğan, 'Biz daha önce söyledik, 'Federal Meclis, bu şekilde bombalansa nasıl bakardınız?' Daha sonra Şansölye Merkel, bunu kendisi konuşmasında da ifade etti. Bunlar güzel şeyler ama bunun arkası gelsin. Arkası gelmiyor, sıkıntı burada.' diye konuştu.

- 'Bugün bize, yarın onlara'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör örgütüne bir yıl içerisinde orada toplanan parayla ilgili belgeyi dünkü görüşmede gösterdiğini ifade ederek, '13 milyon Avro, orada para toplamışlar. Kim? Terör örgütü.' dedi.

Alman maliyesinin bu konularda çok iyi olduğunu bildiğini söyleyen Erdoğan, 'Bir derneğin nereden, ne gibi bir mali destek aldığını çok iyi takip ederler. Bunların içerisinde legal çalışanların nasıl üzerine gittiklerini de çok iyi biliyorum. Burada bu kadar duyarsız kalınmasını anlamakta zorlandık. Nitekim, kendilerine de onları takdim ettik. Bütün bu gerçekler ortadayken, ben diyorum ki 'Gelin dayanışma halinde olalım. Bu terör örgütüne bu kadar yardım yataklık yapmayalım.' Bu işin bir boyutu.' ifadesini kullandı.

Erdoğan, Almanya'nın dışında diğer Avrupa ülkelerinde olanlara ilişkin de şunları kaydetti:

'Fransa'da, İsveç'te, Belçika'da, Hollanda'da olanlar... Belçika, şu anda bu işin adeta önemli bir merkezi. Sadece PKK değil FETÖ'nün de önemli bir merkezi. Bu kadar önemli hadiseler oluyor, camilerimiz orada kundaklanıyor, kimse de bir duyarlılık söz konusu değil. Şu anda Belçika tabii ki burada Avrupa Birliğinin Parlamentosunun da olması hasebiyle önem arz ediyor. Diplomatların sirkülasyonunun en yoğun olduğu bir ülke, çok daha hassas olması lazım ama bu hassasiyet yok. Ne oldu? Kısa bir süre önce malum çok ciddi bir terör eylemiyle karşı karşıya kaldılar. Fransa, aynı şekilde ama bunun devamı gelir. Bunu daha önce de biz söyledik. Bunlar bu işe duyarsız kaldılar ve ondan sonra da 'biliyordu.' dediler. Biz, size zaten belgelerini de gönderdik. Aynı şeyi yine söylüyorum. Bugün bize, yarın onlara.'

(Sürecek)
Kaynak: AA