Çin Devlet Başkan Yardımcısı Li Yuançao'nun Cibuti Ziyareti

Çin Devlet Başkan Yardımcısı Li Yuançao ile Cibuti Başbakanı Abdulkadir Kamil 5 işbirliği anlaşması imzaladı.

Çin Devlet Başkan Yardımcısı Li Yuançao'nun, Cibuti Başbakanı Abdulkadir Kamil ile bir araya geldiği belirtildi.

Başkent Cibuti'deki hükümet konağında bir araya gelen Kamil ile Li Yuançao arasında gerçekleştirilen görüşmenin ardından ekonomi, kalkınma, sanayi, ulaştırma, liman ve serbest pazar konularda 5 işbirliği anlaşması imzalandı.

Kamil, Çin’in Cibuti’nin kalkınmasına baş ortak olduğunu belirterek, iki ülke arasında gelişen ilişkilere değindi.

Çin’in Afrika ile ilişkilerini öven Kamil, Çin’in Cibuti’de uyguladığı projelerin bu ülke için “Afrika’nın kapıları” olacağını kaydetti.

Cibuti devlet televizyonunda yer alan habere göre, Li görüşme sonuçlarından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ülkesinin Cibuti ile ilişkilerinin özel olduğunu ifade etti.

Li, ülkesinin başta Cibuti’de olmak üzere Afrika’da nitelikli dönüşümü gerçekleştirmek için bütün imkanlarını sunduğuna işaret ederek, iki ülkeyi güzel bir geleceğin beklediğini söyledi.

Öte yandan, Cibuti Maliye ve Ekonomi Bakanı İlyas Musa Davali, Li'nin ziyaretini tarihi olarak niteleyerek, iki ülkenin ilişkilerinde her alanda büyük dönüşümün yaşandığını söyledi.

Çin’in Cibuti’de finans merkezinin kurulması için yaklaşık 22 milyon dolar değerinde kredi sağladığını belirten Davali, Çin’in Cibuti Ulusal Kütüphanesi için finansman sunacağını kaydetti.

Çin’in Cibuti'ye ve Kızıldeniz’e sahili olan ülkeler arasında en büyük limanlardan birini inşa ettiğini hatırlatan Davali, bu ülkenin Afrika piyasalarını besleyecek serbest bölge ve sanayi bölgesi inşa edeceğini duyurdu.

İki ülke arasında imzalanan anlaşmalar arasında Çin’in Cibuti’de bir banka kurmasının yer aldığına işaret eden Davali, Çin ile Afrika arasında ekonomi ve yatırım işbirliğini güçlendirmeye yönelik yıllık forum düzenlemeyi kararlaştırıldığına değindi.
Kaynak: AA