CHP Ordu Milletvekili Torun Açıklaması

'Fındık üreticisini kaderine terk ettiler. İflaslar ve intiharlar aldı başını gidiyor. Üreteci ne yapacağını bilemeyecek durumda'

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, 'Fındık üreticisini kaderine terk ettiler. İflaslar ve intiharlar aldı başını gidiyor. Üreteci ne yapacağını bilemeyecek durumda.' dedi.

Torun, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, fındık üretecisinin 'Kan ağladığını' belirterek, ihracat gelirinin 3 milyardan 1.3 milyar liraya düştüğünü, bu yıl kilogramı 11 liradan açılan fındığın 9,5 liraya kadar düştüğünü ifade etti.

'Bu düşüşü açıklayacak hiçbir durum söz konusu değil. Üreticiye yazık, günah.' diyen Torun, şunları söyledi:

'Üreticiyi sahipsiz bırakıyor, Avrupa'daki bir alıcıya teslim ediyorsunuz. Bu gidişi bozacak tek yer var, Tarım Bakanlığı. Tarım Bakanlığı '50 bin ton fındık alacağım, üreteciye sahip çıkacağım' dese bu fındık 15 lirayı bulur. Ancak maalesef Tarım Bakanımız sadece sözden ibaret. Doğrudan gelir desteği vererek üreticinin bütün sorunlarını çözmüş gibi düşünüyorlar ama doğru değil. Üretici, ürünün değerini istiyor.'

Torun, 'Bu anlayışla her geçen gün rekolte düşecek ve üretim azalacak. Çok güçlü, stratejik bir ürünümüzü kaybetmek üzereyiz. Fındık üreticisini kaderine terk ettiler. İflaslar ve intiharlar aldı başını gidiyor. Üreteci ne yapacağını bilemeyecek durumda. Fındık yılda bir kez ürün veriyor, fındık üreticisi bütün yıl bu üründen gelecek parayı bekliyor. Hükümete ve yetkililere sesleniyorum, fındık üretecisine sahip çıkın. Bu insanlar sizi destekledi.' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA