Cakarta Valisi'nin İslam'a Hakaret Ettiği İddiası

Cakarta Valisi Ahok, şüpheli ilan edildi Ahok: ' Polise güveniyor ve karara saygı duyuyorum'.

Endonezya'da İslam'a hakaret ettiği ileri sürülen başkent Cakarta Valisi Basuki Tjahaja Purnama hakkındaki soruşturmanın şüpheli sıfatıyla devam edeceği bildirildi.

Polis Müdürü Dono Sukmanto, halk arasında 'Ahok' adıyla tanınan Purnama ile ilgili olarak 'Ahok hakkında bize yapılan tüm şikayetleri objektif bir şekilde değerlendirdik. Soruşturma süreci boyunca 29 şahit ve 39 uzman dinlendi. İslam'a hakaret etme iddiasıyla ilgili olarak Cakarta Valisi Ahok'un şüpheli sıfatıyla soruşturulmasına devam edilmesine karar verildi.' diye konuştu.

Endonezya Emniyet Genel Müdürü Tito Karnavian da 'Soruşturmanın devam etmesi nedeniyle Ahok'a yurt dışı yasağı getirildi.' dedi.

Ahok ise gazetecilere yaptığı açıklamada, 'Polisimize güveniyor ve karara saygı duyuyorum. Polisin objektif olarak araştırma yaptığına inanıyorum. Mahkemenin canlı olarak televizyonlardan yayınlanması taraftarıyım. Böylelikle mahkeme süreci, halkın gözü önünde şeffaf bir şekilde yapılmış olur.' ifadelerini kullandı.

Ahok'un şüpheli ilan edilmesi, savcıların hakkında iddianame hazırlayabileceği ve mahkeme karşısına çıkabileceği anlamına geliyor. Suçlu bulunması durumunda Ahok, 5 yıla kadar hapis cezası alabilir.

Cakarta Valisi Ahok, eylül ayı sonundaki konuşmasında Maide Suresi'nin 51. Ayetiyle ilgili yaptığı yorumda İslam'a hakaret etmekle suçlanıyor.

Cakarta'nın ilk Çin asıllı ve 50 yıl aradan sonra 2014'te göreve gelen ilk Hristiyan valisi olan Basuki Tjahaja Purnama, 'Bazı gruplar Kur'an-ı Kerim'den ayetlere atıfta bulunarak halktan beni seçmemelerini istiyor. Bu yaklaşım insanları aptal yerine koymak anlamına gelir.' ifadesini kullanmıştı.

Devlet Başkanı seçilmeden önce Cakarta Valisi olan Widodo'nun yardımcılığını yapan ve 2017'deki yerel seçimlerde yeniden Cakarta Valiliği görevine aday olduğunu açıklayan Purnama, eleştiriler üzerine Müslümanlardan özür dilemişti. ​

4 Kasım'da İslam Savunucuları Cephesi (FPI) üyesi kalabalık bir grubun düzenlediği gösterilerde arbede yaşanması üzerine Widodo ve yardımcısı Yusuf Kalla, Ahok'un yargılanması için gerekli işlemlerin en kısa sürede başlatılıp tamamlanacağını açıklamıştı. Göstericilerle polis arasında yaşanan arbedede bir kişi hayatını kaybetmiş, üç sivil ve dört polis yaralanmıştı. ​
Kaynak: AA