BMGK Heyeti, Tobruk Merkezli TM'yi Ziyaret Etti

BMGK heyeti, Libya'da Tobruk merkezli Temsilciler Meclisinin üyeleriyle görüştü.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinden (BMGK) uzman bir heyetin, Libya'da Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi (TM) üyeleriyle bir araya geldiği bildirildi.

TM Sözcüsü Abdullah Belihak yaptığı yazılı açıklamada, Libya'nın BM Mali İşler Sorumlusu Stephen Spittal, Petrol Dosyası Sorumlusu Cervia Juan Pintos, Silahlı Gruplar ve Bölgesel Konular Dosyası Sorumlusu Naci Ebu Halil, Silahlar Dosyası Sorumluları Kasım Buhu, Munsif Kırtas ve David Mkvrland'ın Tobruk kentini ziyaret ettiğini ve TM'ye bağlı parlamento komiteleriyle bir araya gelerek 'Terörle mücadele ve ekonomi' konularını görüştüğünü kaydetti.

Belihak, heyetin, parlamentodaki komitelerle ülkedeki ekonomik durumu, likidite sorununu, petrol ihracatı ve gelirleri konusunu ele aldıklarını ifade etti.

Libya'ya silah tedarikini yasaklayan 1973 sayılı BM kararının kaldırılması meselesinin de ele alındığını belirten Belihak, görüşmede heyet üyelerinin, TM'nin görüş ve önerilerinin BMGK'ya ulaştırılacağı taahhüdünde bulunduğunu kaydetti.

Libya'da, uzun süredir devam eden istikrarsızlık nedeniyle piyasada likidite yetersizliği ve büyük bir ekonomik kriz yaşanıyor.

Ülkedeki çatışmaları sona erdirmek için BM öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet, 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması'nı imzalamıştı.

Anlaşma gereğince Fayiz Sirac önderliğinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Tobruk Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı. Sirac, dokuz kez yapılan güvenoyu görüşmelerinin ardından, 15 Nisan'da, hükümetin başkent Trablus'ta çalışmalarına başladığını bildirmişti.
Kaynak: AA