Baba Mesleğini Geliştirdi, İhracata Başladı

Hatay’da oto döşemeciliği yapan babasının yanında çıraklığa başlayan Ömer Ceylan, 2001 krizinin olumsuz etkilerinden yeni ve farklı üretim fikirleri ile kurtulmaya çalışırken küçük atölyesini 15 yılda tente, pergola ve taziye çadırı üretiminde ihracat yapan sanayi kuruluşu haline getirdi.

Baba Mesleğini Geliştirdi, İhracata Başladı
1975 Antakya doğumlu iş adamı Ömer Ceylan, lise eğitiminin ardından meslek hayatına atıldı. Ceylan, 1950’li yıllardan itibaren oto döşemesi alanında faaliyet gösteren babasının yanında abisiyle birlikte çalışmaya başladı.

Baba mesleği oto döşemecilik konusunda çalışmaya başlasalar da zaman içinde ürün kalemlerini çeşitlendirme ihtiyacı doğduğunu anlatan Ömer Ceylan, tente-pergola-taziye çadırı işine girmelerinin hikayesini şöyle anlattı:

“Bundan 15 yıl önce, işlerin durgun olduğu dönemlerdi. Büyük bir ekonomik kriz yaşanıyordu ve piyasalar inanılmaz durgundu. Abimle oturup düşündük, tartıştık, başka neler yapabiliriz diye kafa yorduk. Sonra tente, pergola, taziye çadırları konusunda bir şeyler yapmaya karar verdik. Başta sadece alıp satıyorduk. Sonrasında imalatı kendimiz yapalım dedik. Malzemeleri dışarıdan alıp ürünleri biz imal etmeye başladık. İyi ki de böyle bir karar almışız.”

Başta Suriye olmak üzere birçok Arap ülkesine ihracat yapan Ceylan Tente’nin kurucusu iş adamı Ömer Ceylan, yurt içinde Antakya dışında Adana, Malatya bölgesinde ağırlıklı faaliyet gösterdiklerini kaydetti.

Yaşanan son siyasi gelişmeler sebebiyle Suriye ve Arap ülkelerine mal gönderemediklerini belirten Ceylan, şu anda buralara ihracat yapamasa da bağlantılarını koruduğunu ifade etti.

Ceylan ayrıca, sektörün en büyük sıkıntısının ise kalifiye eleman olduğunu söyledi.



Becker’le 5 yıllık mazi

Ürünlerinde geçmişte Çin malı kullandıkları için çeşitli sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Ömer Ceylan, son 5 yıldır Becker firması ile daha yüksek kaliteyi yakaladıklarını belirterek, “Önceleri Çin malı kullanıyorduk. Hatta Arabistan’a gönderdiğimiz ürünlerde bu nedenle bazı sıkıntılar yaşadık. Bu nedenle de bir arayış içindeydik. Tam da o dönemde Becker’den yetkiler bizi ziyaret etti, motorları tanıttı. Çok etkilendik ve Becker’le çalışmaya başladık. Becker motor kullandığımız ürünlerde bugüne kadar hiçbir sorun yaşamadık diyebilirim. Bu kalite ve hizmet desteğini gördükten sonra da bir daha başka ucuz ürün kullanmadık” dedi.

Kaynak: İHA