Açlık Grevindeki Filistinli Tutuklulara Destek Gösterisi

Gazze'de, İsrail hapishanelerinde açlık grevini sürdüren Filistinlilerle destek için gösteri düzenlendi 1948 Filistin İslami Hareketi lideri Şeyh Salah açlık grevinin dördüncü gününe girdi.

Gazze Şeridi'nde, İsrail'in idari tutukluluk politikasını protesto etmek amacıyla açlık grevi yapan Filistinli tutuklularla dayanışma gösterisi düzenlendi.

İslami Cihad Hareketi'ne bağlı 'Muhcetu'l-Kudüs' adlı kurum tarafından düzenlenen gösteriye onlarca kişi katıldı. İsrail hapishanelerinde açlık grevini sürdüren Filistinlilere verilen desteğin ifade edildiği gösteride, İsrail'in herhangi bir suç isnat etmeksizin insanları uzun tutukluluk süresine mahkum eden 'idari tutukluluk' politikası aleyhinde pankartlar taşındı.

İslami Cihad Hareketi'nin önde gelen isimlerinden Ahmed el-Mudellel, yaptığı konuşmada, 'İsrail'in, hapishanelerdeki Filistinlileri maruz bıraktığı, tıbbi ihmal, sosyal tecrit, idari tutukluluk ve en basit insan haklarından dahi mahrum eden uygulamalarını protesto etmek için buradayız.' dedi.

Mudellel, İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerin, yapılan insan hakları ihlallerine karşı açık greviyle mücadele ettiklerini söyledi.

Başta Enes Şedid ve Ahmed Ebu Fara olmak üzere İsrail hapishanelerinde bulunan Filistinli 6 tutuklu, 25 Eylül'den bu yana idari tutukluluk uygulamasını protesto etmek için süresiz açlık grevi başlatmıştı.

- Şeyh Salah açlık grevinin 4. gününde

Öte yandan, İsrail'in güneyindeki Bi'ru's-Seba hapishanesinde tutuklu bulunan 1948 Filistin İslami Hareketi lideri Şeyh Raid Salah pazar günü başladığı açlık grevinin dördüncü gününe girdi.

Şeyh Salah'ın açlık grevine başlama nedinin, İsrail'in kendisini 'tek kişilik hücrede' tutması ve kendi durumunu düzeltmek için olmadığı, hapishanedeki diğer Filistinli tutsaklarla dayanışmak için bu kararı aldığı belirtildi.

İsrail'in 'idari tutukluluk' adını verdiği uygulamaya göre Filistinliler, istihbarata dayalı olarak 1 ila 6 ay alıkonulabiliyor. Tutuklunun, 'İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine' karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Muhcetu'l-Kudüs Kurumu verilerine göre şu ana kadar 26 bin Filistinli hakkında idari tutukluluk kararı verilirken, bu kişilerin 750'si hala İsrail hapishanelerinde tutuluyor.

Filistin makamlarının verilerine göre İsrail hapishanelerinde yaklaşık 7 bin Filistinli bulunuyor.

Kaynak: AA