ABD'de Cumhuriyetçiler Ve Demokratlar Liderlerini Belirliyor

Başkanlık seçimleriyle yapılan Kongre seçimlerinin ardından Senato ve Temsilciler Meclisindeki partilerin liderleri belirleniyor.

ABD'de başkanlık seçimleriyle yapılan Kongre seçimlerinin ardından Senato ve Temsilciler Meclisindeki partilerin liderleri belli oluyor.

ABD Kongresindeki Cumhuriyetçiler ile Demokratlar, 8 Kasım'da yapılan seçimin ardından yeni yasama döneminde partilerin liderlerini belirlemek için iki gündür toplantılar yapıyor.

Temsilciler Meclisindeki Cumhuriyetçiler, dün kapalı kapılar ardında yaptıkları toplantı sonrasında Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan'ı yeni yasama döneminde de bu göreve aday gösterdi.

Ryan'ın, Cumhuriyetçilerin son seçimlerde Temsilciler Meclisinde 239 sandalye elde etmesiyle başkanlığı sürdürmesine kesin gözle bakılıyor.

Cumhuriyetçi Parti'nin Temsilciler Meclisindeki diğer liderleri de aynı kaldı. Geçen yasama döneminde Cumhuriyetçilerin meclisteki Çoğunluk Lideri olan California milletvekili Kevin McCharty ile Çoğunluk Grubu Başkan Vekili Louisiana milletvekili Steve Scalise bu görevlerine tekrar seçildi.

Cumhuriyetçiler Senato'daki liderlerini de değiştirmedi. Basına kapalı yapılan toplantıda bir araya gelen Senatodaki Cumhuriyetçiler, Senato Çoğunluk Lideri Kentucky Senatörü Mitch McConnell’ın görevini yeni dönemde de sürdürmesini kararlaştırdı.

- Demokratların her iki lideri değişebilir

Öte yandan Demokratlar ise iki dönemdir azınlıkta kaldıkları Kongre'deki liderlerinin ikisini de değiştirebilir.

Önceki dönem Senatodaki Demokratların lideri olan Nevada Senatörü Harry Reid’in seçimlerde yeniden aday olmamasının ardından, Demokratlar bugün Reid'in yerine New York Senatörü Chuck Schumer'ı seçti. Schumer, Senatoda yeni yasama döneminde Demokrat Parti Azınlık Lideri oldu.

Schumer, Kongre'deki Ermeni tasarılarının en güçlü destekçilerinden biri olarak biliniyor.

Demokratlar Temsilciler Meclisindeki liderlerini ise dün yaptıkları toplantıda belirleyemedi. Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri olan California milletvekili Nancy Pelosi'nin görevini sürdürmesine yönelik oylama dün yapılamazken, bazı Demokratlar yeni dönemde Pelosi'nin yerine başka bir ismin belirlenmesini istiyor. Demokratların meclisteki lideri 30 Kasım'da yapılacak oylamada belirlenecek.

8 Kasım'da başkanlık seçimleriyle birlikte 100 üyeli Senatonun üçte biri ve 435 üyeli Temsilciler Meclisinin tamamı için seçimler yapılmıştı.

Seçimler sonucunda Cumhuriyetçiler, Kongre'nin her iki kanadında ellerinde tuttuğu çoğunluğu korumuştu. Cumhuriyetçiler Senatoda 51, Temsilciler Meclisinde 239 sandalyeye sahipken, Demokratların Senatoda 48, Temsilciler Meclisinde ise 193 üyesi bulunuyor.
Kaynak: AA