TÜRSAB Başkanı Ulusoy Açıklaması

'Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi’nin 2018 yılının Çin’de 'Türkiye yılı' ilan edileceğine ilişkin açıklamasını turizm açısından umut verici buluyorum' 'Türkiye yılı ilan edilmesi, ülkemizin Çin’de daha geniş kitlelerce tanınması ve ülkemize gelen Çinli turistlerin artması bakımından büyük önem arz etmektedir' 'Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜRSAB ve THY işbirliğinde 2017 yılında Çin’de Türkiye'yi tanıtan önemli workshop etkinlikleri düzenleyeceğiz'.

AYŞE BÜŞRA ERKEÇ - Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, 'Çin'de 2018'in 'Türkiye yılı' ilan edilmesi, ülkemizin Çin’de daha geniş kitlelerce tanınması ve ülkemize gelen Çinli turistlerin artması bakımından büyük önem arz etmektedir.' dedi.

Ulusoy, AA muhabirine, 'Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi'nin, Çin vatandaşlarının Türkiye’yi tanıması ve anlaması için Türkiye’nin 2018 yılında Çin’de 'Türkiye Turizm Yılı' düzenleme talebini Çin’in olumlu karşıladığını belirtmesi' ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Nüfusu, seyahat ve turizm harcama potansiyeliyle Çin pazarının önemine dikkati çeken Ulusoy, 'Çin, dünya genelinde öne çıkan turizm destinasyonları için hedef pazar konumunda bulunuyor. Tüm dünyada gözler Çin pazarına çevrilmiş durumda. Çinli turist oranı gün geçtikçe artıyor.' diye konuştu.

Çin Dışişleri Bakanı Vang'ın açıklamasının olumlu bir gelişme olduğunu aktaran Ulusoy, şöyle devam etti:

'Türkiye'ye gelen turistleri milliyetler bazında incelediğimizde Çinli turistlerin toplam içindeki payının 2015 yılı itibarıyla yüzde 0,87 gibi düşük bir oranda kaldığını görmekteyiz. Türkiye’nin pazar çeşitlendirme çalışmaları bağlamında değerlendirdiğimizde de Çinli turistlerin sayısının artırılması elzem görünmektedir. Çin'de 2018'in Türkiye yılı ilan edilmesi, ülkemizin Çin’de daha geniş kitlelerce tanınması ve ülkemize gelen Çinli turistlerin artması bakımından büyük önem arz etmektedir.'

Ulusoy, Çin'in dünyanın en büyük nüfusuna sahip ülkesi olmasının yanı sıra son yıllarda uluslararası turizm alanında giderek artan etkinliğiyle de dikkati çekici bir noktaya ulaştığını belirterek, 'Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) verilerine göre 2015 yılında Çinli turistlerin yurt dışına gerçekleştirdikleri seyahat sayısı 128 milyona ulaşırken uluslararası turizm harcamaları 292 milyar dolar seviyesine yükseldi. Açıklanan veriler Çin’in müthiş bir turizm potansiyeline sahip olduğunu net bir biçimde ortaya koyuyor.' ifadelerini kullandı.

- 'Turizm açısından umut verici'

Çin'in turizm pastasında daha fazla yararlanması gerektiğini söyleyen Ulusoy, 'Çin, her ne kadar dünyanın yurt dışına en çok turist gönderen ve en çok uluslararası turizm harcaması gerçekleştiren ülkesi olsa da Türkiye'nin bu turizm pastasından henüz yeterince pay almadığını da açıkça ortaya koymamız gerekiyor. Bu bağlamda Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi’nin 2018 yılının Çin’de Türkiye yılı ilan edileceğine ilişkin açıklamasını turizm açısından umut verici buluyorum.' dedi.

Ulusoy, şunları kaydetti:

'Birlik olarak dünyanın dört bir yanında ülkemizin tanıtımı ve ülkemize daha çok turist gelmesinin sağlanması için Kültür ve Turizm Bakanlığımız öncülüğünde birçok etkinlik ve tanıtım faaliyeti düzenlemekteyiz. Önümüzdeki ay İzmir’de TÜRSAB-İZFAŞ ortaklığında 10’uncu kez gerçekleştirilen Travel Turkey Fuarı’nda Çin’den gelen 'Hosted Buyer'ları ağırlayacağız. Bununla birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜRSAB ve THY işbirliğinde 2017 yılında Çin’de Türkiye'yi tanıtan önemli workshop etkinlikleri düzenleyeceğiz.'
Kaynak: AA