Türk Sağlık Sen Sözlü Sınav İçin Hukuki Yollara Başvuracak

Türk Sağlık Sen Manisa Şube Başkanı Rıtvan Mutlu, memurlarla ilgili düzenlemeleri içeren iki yeni Kanun Hükmünde Kararname ile ilgili hukuki yollara başvuracaklarını söyledi.

Türk Sağlık Sen Sözlü Sınav İçin Hukuki Yollara Başvuracak
Türk Sağlık Sen Manisa Şube Başkanı Rıtvan Mutlu OHAL kapsamında Bakanlar Kurulu Kararıyla çıkarılan 675 ve 676 sayılı KHK’larda memurları ilgilendiren düzenlemeler hakkında bilgi verdi. KHK ile sağlık personeli alımında sözlü sınavın geldiğini kaydeden Mutlu, "Bu ne anlama geliyor? Bakanlık ve bağlı kuruluşları, merkez teşkilatları hariç olmak üzere ve öncelikle personel istihdamında güçlük çekilen yerde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4. maddesinin (B) fıkrası uyarınca ilgili mevzuatı gereği kura ile ataması ön görülenler dışında 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerde Sağlık Hizmetleri Sınıfı Kapsamında yer alan unvanlarla vize edilmiş pozisyonlarda bu maddede öngörülen şartlarda sözleşmeli personel istihdam edebilecek. Bu düzenlemeyle atanan sözleşmeli sağlık personeli 4 yıl süreyle başka bir yere atanamayacak. Aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde bu madde uyarınca istihdam edilen personelin eşi bu personele tabi olacak. Ancak sözleşmeli sağlık personelinin bulunduğu ilde bir yıl görev yapması ve vizeli pozisyon bulunması durumunda; eşlerin her ikisinin de bakanlık ve bağlı kuruluşlarında sözleşmeli veya eşlerden birinin sözleşmeli, diğerinin bakanlık ve bağlı kuruluşlarında veya diğer bir kamu kurum veya kuruluşlarında kadrolu statüde istihdam ediliyor olması halinde hizmet ihtiyacının daha fazla olduğu yere atamaları yapabilecek. Bu kapsamdaki sözleşmeli sağlık personeli KPSS sonucuna göre bakanlık ve bağlı kuruluşlarına ÖSYM Başkanlığı tarafından yapılacak yerleştirme ile atanabileceği gibi pozisyon ve ihtiyaç durumuna göre KPSS puanı esas alınarak bakanlık tarafından yapılacak sözlü sınavla da atama yapabilecek. Sözlü sınav ve yerleştirmeye ilişkin usul ve esaslar bakanlıkça belirlenecek. Biz bu durumun yanlış olduğundan dolayı bu konu ile gerekli hukuki girişimlerimizi genel merkezimiz yapacaktır." dedi.

Mutlu açıklamasını şöyle tamamladı:

"Sözleşmeli sağlık personelinden 4 yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri halinde bulundukları yerde 657 sayılı Kanunun 4. maddesinin (A) bendi kapsamındaki kadrolara atanacaklar. Bu kadrolara atananlar, aynı yerde en az iki yıl daha görev yaparsa bunlar hakkında adaylık hükümleri uygulanmayacak. 657’ye tabi personel için, görevden uygulamalarda 3 aylık sınırlama kaldırıldı. 657 sayılı KHK-Madde 13 - (1) 15.07.2016 tarihinden 20.07.2016 tarihli ve 2016/9064 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla olağanüstü halin ilan edilmesine kadar geçen süre zarfında ve olağanüstü halin devam ettiği süre içinde görevden uzaklaştırılanlar hakkında ilgili mevzuatta bu tedbir için öngörülen süre sınırlaması, olağanüstü hal süresince uygulanmayacak. Memurluğa alınma şartları arasına yeni bir madde eklenmiştir. Buna göre memurluğa alınacaklar, güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılması şartı getirmiştir. Terör örgütleriyle her türlü bağlantı memuriyetten çıkarılma sebebi oldu."
Kaynak: İHA