Teslimatta Gecikme Sektöre Güveni Azaltıyor

Çelik kapı üreticilerinden Köprülü Group’un yönetim kurulu üyesi Hasan Yılmaz, her sektörde olduğu gibi çelik kapıda da siparişlerin taahhüt edilen sürede teslim edilmesinin büyük önem taşıdığını belirterek, aksi takdirde yaşanan herhangi bir gecikmenin diğer işlerin de aksamasına yol açtığını ve müteahhit firmanın iş planını bozduğunu söyledi.

Teslimatta Gecikme Sektöre Güveni Azaltıyor
Yılmaz, ülke ekonomisinin lokomotifi olarak görülen inşaat sektöründe yaşanan en büyük problemlerin başında, iş teslimatlarında yaşanan gecikmelerin geldiğini ifade etti.

Bir işin zamanında teslim edilmemesinin, domino etkisiyle sonrasında yapılacak işleri de geciktirdiğini kaydeden Yılmaz, “Bu durum, hem müteahhidi hem de konut alıcısını mağdur ederken, sektöre duyulan güveni azaltıyor” dedi.

İnşaatta işlerin belirli bir silsileyi takip etmek zorunda olduğunu vurgulayan Yılmaz, “İnşaatta bir işi atlayıp ‘diğer işi yapayım, bunu sonra yaparım’ demek mümkün değil. Çünkü hepsinin bir sırası var. Kapı montajı bitecek ki peşine karocusu, mermercisi, boyacısı işe başlayabilsin” diye konuştu.

Çelik kapı sektörü açısından bakıldığında, müteahhit firmanın planlarını yaparak, bir ay öncesinden siparişini verdiğini ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:

“Bu piyasada hep alışılagelmiştir. Müteahhit firma, bir ay önceden siparişini verir ki tesviyesi ancak biter inşaatın. Tesviye bittikten sonra da çelik kapısı takılır. Bir ay önceden vermiş olduğu sipariş, bir sonraki işin sırasını hazırlamış olur. Ancak bazen müteahhit siparişi veriyor, ‘çelik kapım bir ay sonra gelecek’ diye bekliyor. Tesviye bitiyor, bakıyor çelik kapı ortada yok. 3 gün, 5 gün erteleme derken çelik kapıdan sonra sıra gelen işlerin hepsi bu saydığım süre zarfı boyunca sarkmış oluyor. Bu işlerin hepsinin sırayla 10’ar gün sarkması demek bir ay gecikme demek. Bu durum hem müteahhidi hem de evinin bitmesini bekleyen konut sahibini mağdur ediyor.”

“Sipariş alırken üretim kapasitesini aşmıyoruz”

Köprülü Çelik Kapı olarak müşteri memnuniyeti üzerine çalışma taahhüdünde bulunduklarını kaydeden Hasan Yılmaz, “Ankara’daki fabrikamızda ürettiğimiz çelik kapıları Adana’da Kenan Evren Bulvarı’nda açtığımız fabrika satış mağazası ile Akdeniz bölgesindeki müteahhit ve perakende müşterilerinin beğenisine sunuyoruz. Biz kapasitemizin üzerinde bir kapı siparişi dahi almıyoruz. Müşteriye verdiğimiz günde mutlaka ama mutlaka kapıyı takmış oluyoruz” dedi.

Montaj sonrası hizmet konusunda da sektörde öncü olduklarının altını çizen Yılmaz, şunları söyledi:

“Ülkemizde çelik kapı firmalarının yüzde 90’ının montaj sonrası hizmeti yok. Şu an piyasada nasıl oluyor? Firmalar, dışarıdan montaj yaptırdıkları kişilere rica minnet bu işi yaptırmaya çalışıyorlar. Çünkü kendi içlerinde bir teknik servis ekipleri yok. Biz Köprülü Çelik Kapı olarak, bünyemizde bir ekip oluşturduk. Bunun için 0 850’li bir müşteri hizmetleri hattımız var. Bu ekip gün içerisinde bize gelen servis taleplerine bakıyor. Çünkü kapı takıldıktan sonra eve eşya taşınırken pervazlara veya kapı kasasına zarar gelebiliyor, ayar arızaları olabiliyor. Bu hasarları düzeltmek adına ortalama 48 saat istiyoruz. Bu süre zarfında hizmeti vermiş oluyoruz. Çelik kapı sektöründe bunu yapan sadece 2-3 firma var.”

“Hileli iş tüm sektöre zarar veriyor”

Köprülü Group Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Yılmaz, her sektörde olduğu gibi çelik kapı sektöründe de işin hilesine başvuranların olduğunu ve bunun tüm sektöre zarar verdiğini belirterek, “Çelik kapıda sac kalınlığı çok önemli. Müşteri dışarıdan baktığında kapının içini göremiyor. Katalogda sac kalınlığı 2 mm yazan bir kapı, 1 mm çıkabiliyor. MDF kalitesi, mobilya kalitesi, kilit kalitesi, kaplama kalitesi değişiyor. 5 liraya da kaplama yapılıyor, 55 liraya da 100 liraya da. Kapılarda kullanılan malzemeler, sac kalınlığı ve kaplamanın hepsinin belirtilmesi, tüketicinin bunu görmesi lazım. Müşteri yanılgıya düşmemek için çelik kapı seçerken kurumsal firmaları tercih etmeli, kullanılan malzemelerin TSE belgeli olmasına dikkat etmeli” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA