Tekirdağ Sağlıklı İçme Suyunda Trakya'da Örnek İl

Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Tekirdağ’ın sağlıklı içme suyunda Trakya’da örnek il olduğu belirtildi.

Tekirdağ Sağlıklı İçme Suyunda Trakya'da Örnek İl
Geçtiğimiz haftalarda Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli illerinin içme suyu çalışmalarını kapsayan Yerel Yönetimlerde Su Güvenliği Bölgesel Değerlendirme Toplantısı düzenlendiği ifade edilen açıklamada, toplantıda Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli illerinde sağlıklı içme suyu temini, içme suyunun vatandaşa ulaştırılma süreci ve çevre faktörleri konularının detaylı olarak görüşüldüğü belirtilerek, Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun verilerine göre Tekirdağ’ın son 4 yılda içme suyu kalitesini önemli ölçüde arttırdığı kaydedildi.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından düzenli olarak içme suyu analizleri yapıldığı aktarılan açıklamada, “Analizler sonucunda Tekirdağ il geneli için, kimyasal uygunsuzluk oranları 2013 yılında yüzde 5.1, 2014 yılında yüzde 3.77, 2015 yılında yüzde 4.12 iken 2016 yılında bu oran yüzde 2.13 değerine düşürüldü. Diğer önemli bir gösterge olan mikrobiyolojik uygunsuzluk oranları 2013 yılında yüzde 28.06, 2014 yılında yüzde 24.52, 2015 yılında yüzde 14.03 iken 2016 yılında yüzde 3.9’a indirildi. Son olarak bakiye klor uygunsuzluğu oranının ise 2013 yılında yüzde 14.3, 2014 yılında 14.0, 2015 yılında 8.16 iken 2016 yılında yüzde 1.5 gibi düşük bir oranda gerçekleşti” denildi.

TESKİ’den yapılan açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Yıldan yıla düşen bu değerler, TESKİ’nin temin ettiği içme suyundaki yüksek kaliteyi beraberinde getirmiştir, ayrıca diğer illere göre kalite bakımından en ön sıralardadır. Toplantıda bu konu vurgulanarak TESKİ’ye Halk Sağlığı Kurumu yetkililerince teşekkür edildi. Bu sonuç TESKİ’nin kurulduğu günden beri yaptığı altyapı çalışmaları ile uygulamaya koyduğu projelerin bir sonucudur. Zira 2013 ve 2014 yıllarında içme suyu bakiye klor ölçümü ağırlıklı olarak ilçe merkezlerinde yapılmaktaydı. Fakat 2015 ve 2016 yılları dahil şu anda ilçe merkezlerine ek olarak, TESKİ tarafından Tekirdağ’ın tüm mahallelerinde otomatik klor dozajlama cihazları ile klorlama işlemi yapılmaktadır. Klorlama yapılmayan hiçbir içme suyu deposu bulunmamaktadır. TESKİ Genel Müdürlüğünün yaptığı düzenli klorlama işlemleri sayesinde TESKİ abonelerine ulaştırılan içme suyunun kimyasal ve mikrobiyolojik uygunsuzluk değerleri önemli ölçüde düşük seviyelere gelmiştir. Bu da vatandaşların sağlıklı içme suyu kullandıkları anlamına gelmektedir. Bu sayede içme sularına bağlı olarak meydana gelen hastalıklar da engellenmiş olmaktadır. TESKİ’nin içme suyu kalitesinin artmasındaki en büyük etkenlerden bazıları, içme suyu depolarının bakım ve onarımlarının yapılmasıdır. Atıl durumda ve bakıma ihtiyacı olan tüm içme suyu depoları özenle bakım ve onarımdan geçirilerek, dezenfeksiyon işlemlerinin yapılması da devam etmektedir.”

TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa da konuyla ilgili alınan bu sonuçlardan memnun olduğunu, her zaman “Suyumuz Vizyonumuzdur” felsefesi ile hareket ettiklerini ve bu çalışmalarda emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarına teşekkür ettiğini belirtti.

Kaynak: İHA