Sürücülere Kışlık Bakım Uyarısı

Ankara Oto Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Arslanoğlu, araç sahiplerine kasım ayından başlamak kaydıyla, nisan ayına kadar kış lastiklerini taktırmalarını önerdiklerini söyledi.

Sürücülere Kışlık Bakım Uyarısı
Ankara İvedik Organize Sanayi Bölgesi oto tamirci ustaları kış aylarının yaklaşmasıyla araç sahiplerine bir dizi tavsiyelerde bulundu. Özellikle soğuk havalarda antifriz kullanımın hayati öneme sahip olduğunu dile getiren ustalar, kış lastiklerinin de kar düşmeden taktırılması gerektiğini söyledi.



"Sıcaklık 7 derecenin altına düştüğü zaman kış lastikleri takılmalıdır"

Araçların kışlık bakımlarının yaptırılmadığı zaman kazalara sebebiyet vereceğini, bunun da hem maddi açıdan hem de sağlık açısından zararlı olduğunun altını çizen Ankara Oto Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Arslanoğlu, "Araç sahiplerine lastik bakımlarını kışın kasım ayından başlamak kaydıyla, nisan ayına kadar kış lastiklerini taktırmalarını öneriyoruz" dedi.

Arslanoğlu, ’Kar yağdığı zaman kış lastiği takılacak’ algısının da yanlış olduğuna işaret ederek şunları kaydetti:

"Toplumumuzda şöyle bir algı var; ‘Kar yağdığı zaman kış lastiği takılacak’ hayır, öyle bir şey yok. Sıcaklık 7 derecenin altına düştüğü zaman sürücülere kış lastiklerini takmalarını öneriyoruz. Çünkü kış lastikleri soğuğa, kara ve yağışlı havalara uygun kalitede üretilmektedir. Normal şartlarda bu bakımlar yaptırılmadığı zaman kazalara sebebiyet verir. Bu da hem maddi açıdan hem de sağlık açısından zararlıdır."

Antifriz kullanılmamasının sonuçları

Oto tamirci ustası Murat Kaplan ise, soğuk havalarda sürücülerin mutlaka antifriz kullanılması gerektiğine dikkat çekerek araç sahiplerine şu tavsiyelerde bulundu:

"Araç sahipleri en başta arabalarını kışa girilirken mutlakla hazırlamaları gerekiyor. Kış lastiği takmalılar, aracın antifrizine, aküsüne ve sileceklerine bakılmalıdır. Kış hazırlığı diye bir şey var; nasıl kış gelince insanlar evinde hazırlık yapılıyorsa, aynı şekilde araçlar için de yapılmalıdır. Özellikle kış lastiği kar düşmeden taktırılmalıdır. Zamanında bakım yaptırırlarsa sorun yaşamazlar, rahat bir şekilde kışı geçirirler. O yüzden bakımlarını zamanında yaptırsınlar. Yaz bakımı ayrı, kış bakımı ayrı bu bakımdan kastımız ne? İlk başta kış lastiği, ikincisi motor bakımı, motor bakımı deyince ne geliyor aklımıza? Antifriz. Mesela kışın sıcaklık eksilere düştüğü için araçlara mutlaka antifriz konulmalı. Antifriz konulmazsa motor donar. Bu da inanılmaz masraflı, yani arabanın fiyatının yarısı kadar para ödeyen insanlar var. Araca çok küçük bir meblağ antifriz koyduğun zaman önlem almış oluyorsun. O yüzden antifriz konulmalı."
Kaynak: İHA