SGK Alacaklarının Yapılandırılması

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Hüseyin Karagöz, 25 Kasım'da sona erecek alacakların yapılandırılmasına ilişkin, kentte şimdiye kadar 4 bin 207 işverene ait 199 milyonluk borcun 79 milyon lirasının yapılandırdığını söyledi.

Karagöz, yardımcıları Halil Yanar, Hüseyin Görgel ve SGK Dulkadiroğlu Merkez Müdürü Murat Özaslan ile düzenlediği basın toplantısında, '6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun'una ilişkin bilgi verdi.

Dulkadiroğlu Merkez Müdürü Özaslan da, yapılandırmaya ilişkin olarak çıkan kanundan faydalanmak isteyenleri, işlemlerini son güne bırakmamaları konusunda uyardı.

6736 sayılı kanunun, 3 Ağustos 2016 tarihinde yürürlüğe girdiğini anımsatan Karagöz, ekim ayı sonunda yapılandırma süresinin dolduğunu ancak bu sürenin Bakanlar Kurulu kararı ile 25 Mart'a kadar tekrar uzatıldığını söyledi.

Burada yapılandırmadan faydalanılacak sigortalıların 5510 sayılı kanunun 4. maddesi A, B, C bendindeki çalışan sigortalıların prim borçları, emekli kesintileri olduğunu dile getiren Karakgöz, şunları kaydetti:

'İsteğe bağlı sigortalılarımız var. İsteğe bağlı sigortalılarımıza yasada ki kalan sürede yararlanması sağlanıyor. Damga vergisi, özel işlem vergisi, eğitime katkı payı var. Bunlarla ilgili yapılandırabiliyor. En önemlisi ise genel sağlık sigortalılarımızın prim borçları var. Bunlar tekrar gelir testine giderek yapılandırabiliyorlar. Bu yapılandırma 25 Kasım'da sona erecek. Tarımla ilgili tarım sigortalılarımız var. Bunların ilk taksitleri 2 Ocak'ta bitiyor. Kişi bazen 'Ben Kasım'ın 25'inde yapılandırmayı yapayım, sonra öderim' gibi düşünüyor. Yapılandırmanın çıktığı ilk günden yapılandırmasını yapsa son günde yapsa ilk taksitini en geç 2 Ocak'ta ödeyecek. Bu yapılandırmada vatandaş ilk 2 taksitini mutlaka ödemek zorunda. Yatırmadığı takdirde yapılandırması otomatik olarak bozuluyor.'

Karagöz, 4A işverenlerde başvurusu sayısının 4 bin 207 olduğunu, 199 milyon 18 bin liralık borcun 79 milyon 714 milyonluk bölümün yapılandırıldığını, 4B de ise 3 bin 354 kişinin başvuruda bulunduğunu, 16 milyon 701 bin liralık borcun 15 milyon 863 bin liralık kısmını ise yapılandırma yoluna gittiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA