Paşalimanı Adası'nın ''Seyyar'' Berberi

Kış nüfusu 2 bin civarında olan Paşalimanı Adası'nın sakinleri, saç ve sakal tıraşlarını seyyar olarak hizmet veren, adanın tek berberine yaptırıyor Müşterilerine motosikletiyle ulaşan 65 yaşındaki berber Hüseyin Yavuz, yatalak hastalara evlerinde, diğer vatandaşlara ise açık havada hizmet veriyor.

SERGEN SEZGİN - Marmara Denizi'ndeki takımadalar arasında yer alan, Balıkesir'in Erdek ilçesine bağlı Paşalimanı Adası'nın sakinleri, tıraşlarını seyyar olarak hizmet veren, adanın tek berberi Hüseyin Yavuz'a yaptırıyor.

Kış nüfusu 2 bin civarında olan Paşalimanı Adası'nda, Poyrazlı, Harmanlı, Paşalimanı, Balıklı ve Tuzla mahalleleri bulunuyor. Her biri adanın farklı ucunda bulunan bu mahallelerde yaşayan erkekler, saç ya da sakal traşı olabilmek için motosikletiyle ayaklarına kadar gelen 65 yaşındaki Hüseyin Yavuz'u bekliyor.

Yaklaşık 10 yıldır Paşalimanı Adası'nda seyyar olarak hizmet sunan adanın tek berberi Yavuz, ada doğumlu olduğunu ve 15 yaşında ailesiyle İstanbul'a gittiğini anlattı. İstanbul'da bir süre farklı işlerde çalıştıktan sonra berber dükkanı işletmeye başladığını ifade eden Yavuz, emekli olduktan sonra 10 yıl önce adaya döndüğünü söyledi.

Adadaki mahalleler arasında belli bir uzaklık bulunması nedeniyle sabit bir berber dükkanı açamadığını belirten Yavuz, mütevazı bir motosiklet aldığını ve 'seyyar' olarak bu işi yapmaya karar verdiği kaydetti.

Yaşlı, engelli ve yatalak hastalara evlerinde hizmet verdiğini aktaran Yavuz, şöyle konuştu:

'Adadaki nüfus, genellikle yaşı ilerlemiş emeklilerden oluşuyor. Motosikletim biraz yıpranmış, eski ama bir şekilde idare ediyoruz. Telefonla çağırıyorlar ben de gidiyorum. Bazen yürümekte zorluk çeken, üç adımı bile zor atan müşterilerimiz oluyor. Onları yataklarında tıraş ediyorum. Genellikle inşaat halindeki binalarda, bahçede, balkonlarda, bazen de sahilde deniz manzarasında tıraş yapıyorum. Müşterilerim memnun ben de memnunum. İşimi severek yapıyorum.'

Adada kahvehane işletmecilerinden başka esnafın bulunmadığını belirten Yavuz, 'Burası unutulan bir ada. Adeta gizli bir cennet burası. Denize girilecek güzel kıyıları var. İnsanları da gerçekten çok güzel ve misafirperver. İş imkanı olmadığından gençler hep buralardan gitti.' dedi.

- 'Açık havada temiz temiz bizi tıraş ediyor'

Balıklı Mahallesi Muhtarı Nihat Karışık (63), kendisi gibi adadaki tüm erkeklerin, Hüseyin Yavuz'a tıraş olduğunu söyledi.

Özellikle Erdek'e ulaşımın sağlanamadığı kış aylarında gidebilecekleri başka berber bulunmadığını ifade eden Karışık, 'Hüseyin Yavuz adanın tek berberi. Yıllardır bu şekilde tıraş oluyoruz. Çağırıyoruz, geliyor, tıraşımızı yapıp diğer müşterisine gidiyor. Açık havada temiz temiz bizi tıraş ediyor. Herkes memnun.' diye konuştu.
Kaynak: AA